The Impacts of global crises on developing economies: The case of Turkey
Küresel krizlerin gelişmekte olan ekonomilere etkileri: Türkiye örneği
- Tez No: 89688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Finans, Asya krizi, Türkiye, Finansal kriz, Doğu Asya iv, Globalization, Finance, Asian Crisis, Turkey, Financial Crisis, East Asia HI
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET KÜRESEL KRİZLERİN GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERE ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Tekindor, Sevinç Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Gülgün Tuna Temmuz 1999 Bu çalışmada, Asya krizinde yaşanan evreler üzerinde durulduktan sonra, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik küreselleşme sürecine uyum eksiklikleri ele alınmış ve krizin Türkiye ekonomisini nasıl etkilediği, bu genel çerçeve içinde değerlendirilmiş; gelişmekte olan ülkelerde sorunların asıl kaynağını bir bütün olarak küreselleşmenin değil, Asya krizinde de görüldüğü gibi“dengesiz küreselleşme”nin oluşturduğu tartışılmıştır. Her nekadar Asya krizi Türkiye ekonomisinde toptan bir çöküşe yol açmamışsa da, halihazırdaki ekonomik politikaların gözden geçirilmesi sürecini hızlandırmıştır. Bu tez, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeleri ı yakalayabilmeleri ve küreselleşmenin getirilerinden yararlanabilmeleri için ekonomilerinde modası geçmiş düzenlemeleri yeni baştan ele alarak yapısal ayarlamalar yapma gereğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACTS OF GLOBAL CRISES ON DEVELOPING ECONOMIES: THE CASE OF TURKEY Tekindor, Sevinç M. A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gülgün Tuna July 1999 In this thesis, after explaining the development of Asian crisis, an attempt is made to show how the Asian crisis affected the Turkish economy within the framework of deficiencies of developing countries during the economic globalization process. Here, it is argued that globalization in itself is not a bad thing for developing countries, but rather, 'imperfect globalization' creates problems for them as the recent Asian crisis demonstrated. Although the Asian crisis did not cause total collapse in the Turkish economy, it triggered discussions about overhauling of the current economic policies. Without structural adjustments and revision of outmoded mechanisms, no country can be able to catch up with developed countries and benefit from richness that globalization promises to bring.