Paylı mülkiyette fiili taksim
De facto division in co-ownership
- Tez No: 896906
- Danışmanlar: PROF. DR. EMREHAN İNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Paylı Mülkiyet, Fiili Taksim, Elatmanın Önlenmesi Davası, Önalım Hakkı, Ortaklığın Giderilmesi Davası, Co-ownership, De Facto Division, Action For Prevention Of Interference, Preemption Right, Action For Termination Of Co-ownership
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Paylı mülkiyete konu bir taşınmazı kullanma düzeninin, her paydaşa taşınmazın belirli bir kısmının özgülenmesi şeklinde açık veya örtülü bir anlaşmayla belirlenmesi olan fiili taksimi ele aldığımız bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde paylı mülkiyet kavramı, paylı mülkiyet birliği, paydaşların kullanma ve yararlanma hakkı incelenmiştir. İkinci bölümde, fiili taksim kavramı, fiili taksimin koşulları ve ispatı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, fiili taksimin devam eden paylı mülkiyet ilişkisine etkisi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda ilk olarak, fiili taksimin paylı mülkiyetin yönetimine etkisi, olağan, önemli ve olağanüstü yönetim işleri açısından incelenmiştir. Devamında, paylı taşınmazı kendilerine özgülenen kısımlarla sınırlı olarak kullanan paydaşların, bu kısımlara diğer paydaşların müdahalesi sonucu elatmanın önlenmesi davası açması ve oluşan zararların tazminini talep etmesi ele alınmıştır. Daha sonra, fiili taksimin yasal önalım hakkına etkisi incelenmiştir. Fiili taksimin varlığına rağmen taşınmaz payının üçüncü bir kişiye devredilmesi durumunda önalım hakkının kullanılmasını dürüstlük kuralına aykırı bulan Yargıtay uygulaması ortaya konulmuştur. Bu bölümde son olarak, fiili taksimin sonradan paydaş olanlara etkisi incelenmiştir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde, fiili taksimin paylı mülkiyetin sona ermesine etkisi incelenmiş ve ilk olarak, fiili taksimin paylaşma engeli teşkil edip etmediği ele alınmıştır. Ortaklığın giderilmesi davası açısından ise, fiilin taksimin, aynen paylaşma, paylı taşınmazın satışı yoluyla bedelinin paylaşılması ve kat mülkiyetine çevrilme yoluyla paylaşma taleplerine etkisi incelenmiştir. Daha sonra fiili taksimin kısmi kamulaştırmaya ve kadastro tespitine etkisi üzerinde durularak çalışma sonlandırılmıştır. Fiili taksim, Yargıtay kararlarıyla şekillenen bir kurum olduğundan, her bölümde ilgili karar örneklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the de facto division of a property subject to co- ownership through an explicit or implicit agreement allocating a specific portion of the property to each co-owner, consists of four sections. In the first section, the concept of co-ownership, the unity of co-ownership, and the rights of co-owners to use and benefit from the property are explored. The second section delves into the concept of de facto division, its conditions, and proof. The third section focuses on the impact of de facto division on the ongoing co-ownership relationship. Within this context, the impact of de facto division on the management of co-ownership, considering ordinary, significant, and extraordinary management matters, is examined. Subsequently, the issues related to co-owners using the allocated parts of the property and preventing other co-owners' interference, as well as claiming compensation for damages, are discussed. Additionally, the effect of de facto division on the statutory preemption right is analyzed. The study presents the Supreme Court's stance that using the preemption right when a share of the property is transferred to a third party despite the existence of a practical division is against the principle of good faith. Finally, the effects of de facto division on subsequent co- owners are considered. In the fourth section, the study investigates the impact of de facto division on the termination of co-ownership, starting with whether de facto division constitutes an obstacle to partition. The effects of de facto division on requests for partition through physical division, sale of the co-owned property, and conversion into condominium ownership are examined. The study concludes by discussing the impact of de facto division on partial expropriation and cadastral determination. Since de facto division is an institution shaped by the decisions of the Supreme Court, relevant decision examples are provided in each section.