Location preferences of groups in public leisure spaces: The case of Likya Cafe in Ankara
Halka açık boş zaman değerlendirme mekanlarında kullanıcı grupların yer seçimi: Ankara'da Likya Cafe araştırması
  1. Tez No: 89697
  2. Yazar: CAN ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZAN ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Sociology, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman etkinlikleri, grup davranislari, yer seçimi, kafeler. IV, Leisure, group behavior, location preference, cafes. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET HALKA AÇIK BOŞ ZAMAN DEĞERLENDİRME MEKANLARINDA KULLANICI GRUPLARIN YER SEÇİMİ: ANKARA'DA LIKYA CAFE ARAŞTIRMASI Can Altay iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Feyzan Erkip Mayis,1999 Bu çalışmada halka açık boş zaman değerlendirme mekanları incelenmiştir. Boş zaman değerlendirme, çeşitleri, kamusal yaşam ve kültürle olan ilişkileri üzerine genel bir bakıştan sonra, sosyal ilişkilerin ve grup aktivitelerinin boş zaman değerlendirme üzerindeki önemi vurgulanmıştır. İnsan-mekan ilişkilerini irdeleyen, alansallık, kontrol, bağlanma, ve kalabalıklık gibi kavramların tanıtımından sonra, grup aktiviteleri, grup davranışları, ve grup-mekan ilişkileri incelenmiştir. Yer seçimi, sosyal ve mekansal ihtiyaç ve davranışların bir sonucu olarak tanıtılmış ve açıklanmıştır. Bunlara bağlı olarak, Ankara'da bir“kafe”de bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, grupların yer seçimi, ve grup özellikleri ile mekansal özelliklerin, bu seçim üzerindeki etkileri incelenmiş ve bulgular ışığında bazı tasarım önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCATION PREFERENCES OF GROUPS IN PUBLIC LEISURE SPACES: THE CASE OF LIKYA CAFE IN ANKARA Can Altay M.FA. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Feyzan Erkip May, 1999 In this study, public leisure spaces are examined considering the social and spatial behavior of occupant groups. After an introduction to the concepts of leisure, its types, its relations with public life and cultural concepts, the study discusses leisure as social activity, stressing on the importance of social interactions and group activity, and how leisure is related to the environment. Concepts of human spatial behavior, as territoriality, control, attachment, and crowding are introduced, followed by the notion of group, group activity, behavior, and the concept of group space. Location preference as an outcome of social and spatial needs and behavior of groups, is presented and analysed. A research conducted in Ankara, in a cafe, is presented as a study on the use of public leisure spaces. This research explores the determinants of location preferences, and the influences of group characteristics and physical features of the environment on location preference. Design suggestions, are proposed based upon the findings of the research.