The Fisher hypothesis: A multi-country analysis
Fisher hipotezi: Ülkelerin bir analizi
- Tez No: 89698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fisher hipotezi, Enflasyon, Faiz oranı iv, Fisher hypothesis, Inflation, Interest rate. m )ÛKÖMÂOTASYON MEMEZİ
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET FISHER HİPOTEZİ: ÜLKELERİN BİR ANALİZİ Mohamed Mehdi Jelassi iktisat Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Hakan Bemment Ağustos, 1999 Enflasyon ve nominal faiz oranları arasındaki ilişkiyi Fisher Hipotezi ile test etme konusunda uzun zamandır süregelen bir gelenk mevcuttur. Bu çalışmada, Fisher Hipotezinin vergi öncesi versiyonunu, mevcut olan literatürü genişletmek amacıyla değişik ülke gruplarına uyguluyoruz. Bu amaçla Moazzami [30] tarafından önerilmiş olan ve uzun vadeli katsayıları hata düzeltme modelini kullamasma izin veren modelini incelenmiş ülkelerin yarısından çoğu için uygun olduğunu gösteriyoruz. Buna ilaveten Olekalns [33] tarafından da önerildiği gibi komple bir fmansal deregülasyonda Fisher Hipotezinin gerçekleşme şansının daha yüksek olduğunu tastikliyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FISHER HYPOTHESIS: A MULTI-COUNTRY ANALYSIS Mohamed Mehdi Jelassi M.A. in Economics Supervisor: Assist. Prof. Hakan Bemment August, 1999 There is a long tradition of testing the Fisher hypothesis on the long run relationship between inflation and nominal interest rates. In this study, we examine the before tax strong version of the Fisher hypothesis for a sample of countries, in an attempt to extend the available literature. Using an error correction modeling approach suggested by Moazzami [30] which allows for direct estimates of the long run coefficients, we show that the strong version of the Fisher hypothesis tends to hold for more than half of the countries under study. In addition to that we point to the fact that under complete financial deregulation, there is a higher chance for the Fisher hypothesis to hold in line with the suggestion of Olekalns [33].