Lise öğrencilerinde erken dönem şemaların internet bağımlılığı ile ilişkisinde yaşam memnuniyetinin aracı rolünün incelenmesi
Investigation of the mediator role of life satisfaction in the relationship of early schemas with internet addiction in high school students
  1. Tez No: 896975
  2. Yazar: MERT KEREM OSMANGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, İnternet Bağımlılığı, Yaşam Memnuniyeti, Early Maladaptive Schemas, Internet Addiction, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinde erken dönem şemaların internet bağımlılığı ile ilişkisini ve bu ilişkide yaşam memnuniyetinin aracı rolünü incelemektir. Araştırma, İzmir ilinde çeşitli liselerde eğitim gören 15-18 yaş arası öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara çocuk ve ergenler için erken dönem uyumsuz şemalar, internet bağımlılığı ve yaşam memnuniyeti ile ilgili ölçekler uygulanmıştır. Elde edilen veriler, normal dağılım sonucuna göre t-testi, Anova, korelasyon analizleri kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, belirli erken dönem şemaların internet bağımlılığı ile pozitif yönde ilişkili olduğunu ve yaşam memnuniyetinin bu ilişkide aracı rol oynadığını göstermiştir. Bu sonuçlar, lise öğrencilerinin internet bağımlılığı ile mücadele etmelerinde erken dönem şemaların ve yaşam memnuniyetinin dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between early maladaptive schemas and internet addiction in high school students, and to explore the mediating role of life satisfaction in this relationship. The research was conducted with students aged 15-18 from various high schools. Participants were administered scales measuring early maladaptive schemas, internet addiction, and life satisfaction. The collected data were analyzed using correlation analyses. The findings indicated that certain early maladaptive schemas were positively correlated with internet addiction, and that life satisfaction played a mediating role in this relationship. These results suggest that addressing early maladaptive schemas and enhancing life satisfaction are crucial in combating internet addiction among high school students.