Dynamic simulation in virtual encironments as an evaluation tool for architectural design
Sanal ortamlarda dinamik benzetimin mimari tasarımda bir değerlendirme aracı olarak kullanılması
  1. Tez No: 89699
  2. Yazar: ŞULE TAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım, Dinamik Benzetim Modelleri, Sanal Ortamlar. iv, Architectural Design, Dynamic Simulation, Virtual Environments. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET SANAL ORTAMLARDA DİNAMİK BENZETİMİN MTMARI TASARIMDA BİR DEĞERLENDİRME ARACI OLARAK KULLANILMASI Şule Taşlı İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent Özgüç Mayıs, 1999 Yapı tasarımlarının gelecekteki performanslarının kestirilmesi ve değerlendirilmesi her başarılı tasarım sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu tez dinamik benzetim modellerinin mimari tasarımda bir değerlendirme aracı olarak kullanılmasını tartışmayı amaçlamaktadır. Binaların gelecekteki performanslarını kestirebilmek ve değerlendirmek için binaların yaşam süreçleri görsel bir tasarım ortamında dinamik olarak benzetim modelleriyle inşa edilmelidir. Tez içerisinde mimari tasarım ortamları (geleneksel tasarım ortamları: çizimler ve maketler; ve sayısal tasarım ortamları) dinamik benzetim modellerini destekleme yeterliliğine göre analiz edilmektedir. Sonuç olarak sanal gerçeklik sistemleri ve onların yarattığı sanal ortamlar dinamik benzetimler için şu ana kadar bilinen en iyi ortamlar olarak ortaya konmaktadır. Bu konuyla ilgili en son uygulamalar ve gelecekteki olası uygulamalarla ilgili önemli konular tezin sonunda tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC SIMULATION IN VIRTUAL ENVIRONMENTS AS AN EVALUATION TOOL FOR ARCHITECTURAL DESIGN Şule Taşh M.F. A in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Prof. Dr. Bülent Özgüç May, 1999 Prediction and evaluation of future performance of buildings are essential aspects of an efficient design process. This thesis aims to discuss dynamic simulation as a prediction and evaluation tool for architectural design. It is discussed that since buildings are living entities, whole life-cycles of buildings should be dynamically simulated in a highly visualized virtual environment to evaluate the future performance of prospective designs. The media of architectural design (traditional media: paper-based drawings and physical scale models; and digital media) are analyzed in terms of their capacity to support dynamic simulations. It is concluded that virtual reality systems and resulting virtual environments are yet the best media for the dynamic simulation of building designs. Some recent applications are mentioned and some important considerations for the future use of dynamic simulations in virtual environments are presented.