Çok uluslu şirketlerde hakim şirketin sorumluluğuna uygulanacak hukuk
The law applicable to the liability of the parent company in multinational companies
- Tez No: 897002
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: çok uluslu şirket, hakimiyet, hakim şirket, bağlı şirket, kanunlar ihtilafı, multinational company, controlling, controlling company, subsidiary company, conflict of laws
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Günümüzde uluslararası ticaret alanında etkili faaliyet gösteren aktörlerden biri çok uluslu şirketlerdir. Çok uluslu şirketler, bünyelerinde bulunan birden fazla tüzel kişiliğe sahip şirketle, gelişen yeni yöntemlerle küresel çapta faaliyette bulunmaktadır. Bu durum, çok uluslu şirketlerin yapısı ve işleyişinin birden fazla hukuk sistemine tabî olmasına sebep olmuştur. Çok uluslu şirketler, sınırlı sorumluluk ilkesinden faydalanarak, bağlı şirketlerin menfaatine uygun olmayan davranışlarda bulunabilir. Böyle bir durum, her bir şirketin pay sahipleri ve alacaklıları bakımından istenmeyen sonuçları ortaya çıkarabilir. Bu çalışmada, esas itibariyle hakim şirketin sorumluluğunu doğuran uyuşmazlıklara uygulanacak hukuk meseleleri ele alınmıştır. Bu çerçevede ilk olarak çok uluslu şirketlerin tabiiyet meselesi, yapısı ve Türk hukukundaki sorumluluk hükümleri incelenmiştir. Ardından şirket statü hukukunun çok uluslu şirketlerdeki durumu, çok uluslu şirket yapısı ve işleyişini ilgilendiren sözleşmelere uygulanacak hukuk ve çok uluslu şirketlerin sorumluluğuna uygulanacak hukuk belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most effective actors in international trade today are the multinational companies. Multinational companies operate on a global scale, with companies having more than one legal entity within their structure and with new methods that have been developed. This situation has resulted in the structure and operation of multinational companies being subject to more than one legal system. The principle of limited liability allows multinational companies to engage in practices that may not align with the best interests of their subsidiaries. This can have adverse effects on the shareholders and creditors of each company. This study discusses the legal issues applicable to disputes leading to the liability of the dominant company. In this context, firstly, the issue of the nationality of multinational companies, their structure and liability provisions in Turkish law have been examined. Then, the status of company status in multinational companies, the law applicable to contracts concerning the structure and operation of multinational companies and the law applicable to the liability of multinational companies were determined.