Analyzing the sustainability practices and communications of Turkish fashion brands; a study of brand management and consumer perceptions (Turkish students)
Türk moda markalarının sürdürülebilirlik uygulamaları ve iletişimlerinin incelenmesi; marka yönetimi ve tüketici algısı üzerine bir araştırma (Türk öğrenciler)
  1. Tez No: 897022
  2. Yazar: MAHSA NOROUZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN GENÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de sürdürülebilir moda, çevre dostu uygulamalar, yavaş moda, kültürel ve ekonomik algılar, yeşil yıkama, döngüsel ekonomi, sustainable fashion in Turkey, eco-friendly practices, slow fashion, cultural and economic perceptions, green washing, circular economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Türk moda markaları arasında sürdürülebilir uygulamaları ve genç tüketicilerin bu uygulamalara yönelik bakış açılarını araştırmaktadır. Karma yöntemler kullanılarak, çeşitli kaynaklardan veriler toplanmıştır. Nitel içerik analizi için, 10 Türk moda şirketinin web siteleri sürdürülebilirlik girişimleri ve yeşil marka içeriği hikâye anlatımı açısından incelenmiştir. Ünlü bir sürdürülebilir Türk moda markasının kurucusu ile yapılan derinlemesine görüşmeler ile sektör uygulamaları, üretim süreçleri ve pazarlama stratejileri hakkında öngörüler sunmuştur. Ayrıca, Türk öğrencilerle yapılan odak grup tartışması, modada sürdürülebilirliğe yönelik tüketici tutumları hakkında değerli bakış açıları sağlamıştır. Nitel analiz yöntemi ile, Türk öğrenciler tarafından tamamlanan çevrimiçi bir anket olustururularak ve kapsamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bulgular, sürdürülebilirliğin moda girişimlerinin marka yönetimine nasıl entegre edildiğini ve Türkiye'deki tüketici farkındalığı üzerindeki etkisini anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilirlik uygulamalarının ve marka anlatılarının tüketici algıları ve tercihleri üzerindeki etkisini araştırarak, sürdürülebilir malzemeler, üretim yöntemleri ve giyim dayanıklılığına odaklanan pazarlama, ticari ve satış stratejilerinin geliştirilmesi için kritik öngönler sunmaktadır. Kültürel bağlamda modaya sürdürülebilirliği entegre etmek, şeffaflığı artırarak ve müşterilere yol göstermeyi hedefler.
Özet (Çeviri)
This study investigates sustainable practices among Turkish fashion brands and young consumers' perspectives on these practices. Using a mixed-methods approach, data were collected from various sources. For qualitative content analysis, 10 Turkish fashion companies' websites were examined for sustainability initiatives and green brand storytelling. In-depth interviews with a founder of a renowned sustainable Turkish fashion brand provided insights into industry practices, production processes, and marketing strategies. Additionally, a focus group discussion with Turkish students offered valuable perspectives on consumer attitudes towards sustainability in fashion. The qualitative analysis included an online survey completed by Turkish students, yielding comprehensive results. The findings aim to enhance understanding of how sustainability is integrated into fashion startups' brand management and its impact on consumer awareness in Turkey. This study explores the influence of sustainability practices and brand narratives on consumer perceptions and choices in the fashion sector, providing critical insights for developing marketing, commercial, and sales strategies focused on sustainable materials, production methods, and apparel durability. Integrating sustainability into fashion across cultural contexts fosters industry success by enhancing transparency and educating customers.