Çevresel, sosyal, ekonomik sürdürülebilirlik ve marka aktivizmi: Türk bankacılık sektöründeki uygulamaları
Environmental, social, economic sustainability and brand activism: applications in the Turkish banking sector
- Tez No: 805517
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL AZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel, Sosyal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik, Marka Aktivizmi, Türk Bankacılık Sektörü, Environmental, Social and Economic Sustainability, Brand Activism, Turkish Banking Sector
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Literatür ve alan araştırması olarak dört bölümden oluşan bu araştırmanın temel amacı, Türk bankacılık sektöründeki ÇSE sürdürülebilirlik ve marka aktivizmi uygulamalarının araştırma örneklemi sınırları içerisinde incelenerek, sonuçlarının ortaya konulmasıdır. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu araştırmada kavramsal kısmın oluşturulmasını sağlayacak ve alan araştırmasına yardımcı olacak veriler, literatür araştırması ile toplanmıştır. Alan araştırmasında, Türk bankacılık sektöründe faaliyet göstermekte olan bankalar arasından ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen üç bankadan, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği ile elde edilen verilerin analizi ile araştırmanın sonucuna ulaşılmıştır. Literatür araştırmasının sonucuna göre; küresel ve yerel boyutta yaşanan iklim krizi, eşitsizlikler, gelir dağılımı adaletsizliği, yolsuzluk, göç ve istihdam sorunu gibi büyük sorunlara kalıcı çözümler üretmede hükümetlerin yetersiz kaldığı, bu sorunların ancak şirketlerin de katkı sağlayacağı küresel bir sistem içerisinde çözülebileceği anlaşılmıştır. Şirketlerin ise bu tür sorunların kalıcı çözümüne, marka aktivizmi ve ÇSE sürdürülebilirlik çalışmaları ile katkı sağlayabileceği ortaya çıkmıştır. Alan araştırmasından elde edilen bulguların analizi sonucunda; araştırmanın örneklemini oluşturan üç bankanın da sürdürülebilirlik çalışmalarını bu alandaki uluslararası örgütler ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde yürüttüğü, bu alanda uluslararası taahhütlerin ve sözleşmelerin imzacısı olduğu, ÇSE sürdürülebilirliğe küresel boyutta katkı sağlarken, acil müdahale gerektiren ya da uluslararası sözleşmelerin ve taahhütlerin yetersiz kaldığı yerel boyuttaki ÇS sorunların çözümüne ise KSS çalışmaları ya da yerel boyuttaki bir aktivizme destek olarak katkı sağladıkları anlaşılmıştır. Üç bankanın da iklim krizi ve eşitsizlikler gibi sorunların çözümünü şirket misyonlarının içerisine aldıkları ve kurumsal örgüt yapılarında bunlara uygun düzenlemeler yaptıkları böylece ilerici aktivist marka özelliği taşıdıkları anlaşılmıştır. Garanti BBVA, YKB ve TSKB'nin Türk Bankacılık sektöründeki ÇSE sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaların öncü bankalarından olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research, which consists of four parts as literature and field research, is to examine the ESE sustainability and brand activism practices in the Turkish banking sector within the limits of the research sample and to reveal their results. In this research, where qualitative research methods are used, data that will enable the conceptual part to be created and help field research has been collected through literature research. In the field research, the results of the research were reached by analyzing the data obtained by semi constructed in-depth interview technique from three banks selected by criterion sampling method from among the banks operating in the Turkish banking sector. According to the results of the literature research, it has been understood that governments are insufficient in producing permanent solutions to major problems such as the climate crisis, inequalities, income distribution injustice, corruption, migration and employment problems experienced in global and local dimensions, and these problems can only be solved within a global system in which companies will also contribute. It has emerged that companies can contribute to the permanent solution of such problems through brand activism and ESE sustainability studies. As a result of the analysis of the findings obtained from the field research, it was understood that all three banks that make up the sample of the research conduct their sustainability studies in cooperation with international organizations and organizations in this field, are signatories of international commitments and agreements in this field, contribute to ESE sustainability on a global scale, and contribute to solving local ES problems that require urgent intervention or where international agreements and commitments are insufficient, through CSR studies or by supporting activism. It has been understood that all three banks have taken the solution of problems such as the climate crisis and inequalities into their corporate missions and have made appropriate arrangements in their corporate organizational structures, so that they have a progressive activist brand feature. It has emerged as a result that Garanti BBVA, YKB and TSKB are among the leading banks in the field of ESE sustainability in the Turkish banking sector.