Psikolojik danışmanlar için karşıt transferans farkındalığı ölçeğinin geliştirilmesi ve psikolojik danışmanların karşıt transferans düzeylerinin incelenmesi
Development of countertransference awareness scale for psychological counselors and examination of countertransference levels of psychological counselors
- Tez No: 897135
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TAGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşıt Transferans, Psikolojik Danışman, Oppositional Transference, Psychological Counselor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Karşıt transferans kavramı psikanalitik kuramlar kapsamında literatüre girmiş bir kavramdır. Psikolojik danışma süreci içerisinde psikolojik danışmanların zaman zaman yaşadığı bu durum danışma süreci içerisinde fark edilmesi ve çözümlenmesi gereken bir kavramdır. Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Araştırmanın ilk amacı, psikolojik danışmanların karşıt transferans düzeyini ölçmeyi amaçlayan geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Araştırmanın ikinci amacı ise psikolojik danışmanların karşıt transferans farkındalık düzeylerinin çeşitli demografik değişkenler kapsamında incelenmesidir. Ölçek geliştirme araştırması kapsamında 252 psikolojik danışman ile psikolojik danışmanın karşıt transferans düzeyinin çeşitli demografik değişkenlere incelenmesi amacıyla da 200 psikolojik danışman ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında araştırmacı tarafından geliştirilen Psikolojik Danışman Karşıt Transferans Farkındalığı Ölçeği ve Psikolojik Danışman Beceri Ölçeği Kullanılmıştır. Geliştirilen ölçeğin güvenirlik hesaplamasında Cronbach Alpha katsayıları hesaplamaları kullanılmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliliği için alanyazın incelenerek ölçek maddeleri yazılmış ve uzman görüşüne başvurulmuştur. Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmaları için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Benzer ölçekler geçerliliği için Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Veri analizleri SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasına ait verilerin analizleri sonucunda 22 madde ve iki boyuttan oluşan bir ölçek elde edilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında psikolojik danışmanların karşıt transferans farkındalık düzeyleri bazı demografik değişkenlere göre incelenmiştir. Psikolojik danışmanların karşıt transferans farkındalık düzeylerinde cinsiyet, çoğunlukla çalışılan danışan grubu ve çoğunlukla tercih edilen terapi ekolü açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Psikolojik danışmanların karşıt transferans farkındalık düzeylerinde mesleki deneyim süresi açısından anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of countertransference is a concept that has entered the literature within the scope of psychoanalytic theories. This situation, which psychological counselors experience from time to time during the psychological counseling process, is a concept that needs to be recognized and resolved during the counseling process. This research has two main purposes. The first aim of the research is to develop a valid and reliable scale that aims to measure the countertransference level of psychological counselors. The second purpose of the research is to examine psychological counselors' countertransference awareness levels within the scope of various demographic variables. Within the scope of the scale development research, a study was conducted with 252 psychological counselors and 200 psychological counselors in order to examine the countertransference level of the psychological counselor to various demographic variables. Within the scope of the study, the Psychological Counselor Countertransference Awareness Scale and the Counselor Skill Scale developed by the researcher were used. Cronbach Alpha coefficient calculations were used in the reliability calculation of the developed scale. For the content validity of the scale, the literature was reviewed, the scale items were written, and expert opinion was sought. Exploratory and confirmatory factor analyzes were conducted for criterion-related validity studies. Pearson Correlation Coefficient was used for similar scales validity. SPSS package program was used for data analysis. As a result of the analysis of the data from the first phase of the research, a scale consisting of 22 items and two dimensions was obtained. In the second stage of the research, psychological counselors' countertransference awareness levels were examined according to some demographic variables. There was no significant difference in the countertransference awareness levels of psychological counselors in terms of gender, the mostly worked client group, and the mostly preferred therapy school. A significant difference was found in the countertransference awareness levels of psychological counselors in terms of their professional experience.