Кыргыз республикасында инфляция жана анын экономикалык натыйжалары
Kırgızistan Cumhuriyeti'ndeki enflasyon ve ekonomik sonuçları
  1. Tez No: 897153
  2. Yazar: NURCAN ŞABİEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAMİRA CAPAROVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, tüketici fiyat endeksi, talep enflasyonu, arz enflasyonu, enflasyonun iç ve dış faktörleri, para politikası, maliye politikası, Inflation, consumer price index, demand inflation, supply inflation, internal and external factors of inflation, monetary policy, fiscal policy.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Enflasyonun ülkenin reel sektörünün ve dolayısıyla bir bütün olarak ekonominin gelişimini doğrudan etkilediği bilinmektedir. Kırgızistan, enflasyonla ilk kez, mevcut ekonomik yapının çökmesinin hiperenflasyona yol açtığı bağımsızlık yıllarında tanıştı. Ardından, üretimde keskin bir düşüş, artan işsizlik, azalan gelirler ve Merkez Bankası'nın sıkı para politikası düşük enflasyona yol açtı. Halihazırda üretimin düşük olması, ithalat hacminin ihracat hacminden neredeyse üç kat fazla olması, ihracatın yapısını hammadde, ithalatın yapısını ise bitmiş ürün oluşturması enflasyon sorununu ağırlaştırmaktadır. Bu maddelerde yapılacak değişiklikler reel sektörü iyileştirecek ve enflasyonu frenleyecektir. Son yıllarda döviz kurunun bilinçli olarak düşük tutulmasıyla elde edilen enflasyon oranının ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaması, politika değişikliği sorununu daha da ağırlaştırmıştır. Özellikle geçen yıl yaşanan pandeminin neden olduğu küresel krizin etkilerini önlemek veya sonuçlarını hafifletmek için enflasyon düzeyini doğru bir şekilde yönetmek önemlidir. Enflasyon seviyesini ve düzenlenmesi için mekanizmaları geliştirmek için derinlemesine bir ampirik çalışma yapılmıştır. Halihazırda enflasyon kaynağı olan işletme sermayesindeki artışın Kırgızistan'ın ekonomik büyümesi üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkisi değerlendirildi. Para ve maliye politikalarının analizi, enflasyonu düşürmenin etkili yollarını belirledi. Para ve maliye politikasının ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi, enflasyonun Kırgızistan reel sektörünün gelişimi üzerindeki sosyo-ekonomik sonuçlarının ampirik analizi temelinde belirlendi. 8 Tez araştırması bir giriş, üç ana bölüm, bir sonuç, bir referans listesi ve bir ek içerir. Birinci bölüm, enflasyonun teorik yönlerini ve yabancı ülkelerin deneyimlerini ve ayrıca enflasyonu etkileyen faktörleri incelemektedir. İkinci bölüm, Kırgızistan'da bağımsızlık yıllarında enflasyonun dinamiklerini ve enflasyonu etkileyen faktörleri, onların ekomi üzerinde etkisini sunmaktadır. Kırgızistan'da enflasyonun temel nedenleri ve özellikleri tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde enflasyonla mücadele politikaları incelenmektedir. Enflasyonun ekonomiye etkisi ekonometrik analiz ile analiz edilmiş ve Kırgızistan'da ekonomik büyümeye etkisi tespit edilmiştir. Maliye politikasını para politikası ile birlikte kullanarak reel sektörün geliştirme imkanı tavsiye edildi.
Özet (Çeviri)
The inflation is known to have a direct impact on the development of the real sector of the country and, consequently, on the development of the economy as a whole. Kyrgyzstan became a first acquainted with inflation in the years of independence, when the collapse of the current economic structure led to hyperinflation. Subsequently, a sharp decline in production, rising unemployment, declining incomes, and tight monetary policy of the National Bank led to low inflation. Currently, the problem of inflation is exacerbated by low production, the fact that the volume of imports is almost three times higher than the volume of exports, the structure of exports is formed by raw materials, while the structure of imports is finished products. The Amendments to these articles will improve the real sector and curb inflation. In recent years, the inflation rate, which was achieved by deliberately keeping the exchange rate low, has not contributed to economic development, exacerbated the problem of policy change. It is especially important to prevent the effects of the global crisis caused by the pandemic of the last year, or to properly manage the level of inflation in order to mitigate the consequences. An in-depth empirical study was conducted to develop the level of inflation and mechanisms for regulating. The short- and long-term impact of the increase in working capital, which is currently a source of inflation, on economic growth in Kyrgyzstan was considered. The analysis of monetary and fiscal policies identified effective ways to curb inflation. The impact of monetary and fiscal policy on economic development was determined on the basis of empirical analysis of the socio-economic consequences of inflation on the development of the real sector of Kyrgyzstan. 12 The dissertation research includes an introduction, three main sections: a conclusion, a list of references and an appendix. The first section examines the theoretical aspects of inflation and the experiences of foreign countries, as well as the factors influencing inflation. The second section presents the dynamics of inflation in Kyrgyzstan over the years of independence and the economic consequences of the factors influencing inflation. The main causes and features of inflation in Kyrgyzstan have been identified. The finally, anti-inflation policies are analyzed. The impact of inflation on the economy was analyzed through econometric analysis and the impact on economic growth in Kyrgyzstan was determined. It is proposed to develop the real sector using fiscal policy in conjunction with monetary policy