Schwartz modeli bağlamında Guy de Maupassant'ın öykülerinde değerler eğitimi ve yabancı dil öğretimindeki yeri
Values education in Guy de Maupassant's stories in the context of the schwartz model and its place in foreign language teaching
  1. Tez No: 897156
  2. Yazar: REMZİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE NALAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Guy de Mupassant, Schwartz, değerler eğitimi, öykü, yabancı dil, Guy de Maupassant, Schwartz, values education, story, foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET SCHWARTZ MODELİ BAĞLAMINDA GUY DE MAUPASSANT'IN ÖYKÜLERİNDE DEĞERLER EĞİTİMİ VE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDEKİ YERİ Remzi DEMİR Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans, EYLÜL/2024 Danışman: Prof. Dr. Hanife Nalan GENÇ Bu tezin öncelikli amacı değerler eğitimi kavramını anlamsal, eğitsel, duyuşsal ve yazınsal boyutta değerlendirerek, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın öykülerinde nasıl ve ne şekilde yansıtıldığını bulgulamaktır. Tezde araştırma yöntemi olarak betimsel analiz kullanılmıştır. Bireyin biyolojik gereksinimlerine iletişim ve etkileşim gereksinimini içeren sosyal gereksinimleri ve bir grup içinde olma isteğinden doğan ve toplumsal gerekliliklerden kaynaklı gereksinimler eklenir. Schwartz evrensel niteliğe sahip bu üç temel gereksinimi birbirine benzer veya farklı olmaları açısından güdüsel, dinamik ve süreklilik göstermeleri yönünden on değer tipine göre kurgulamıştır. Maupassant'ın yedi kitabı içerisinden seçilen yirmi sekiz öykü bireyin bu üç temel evrensel gereksinimi çevreninde on temel değer tipine göre değerlendirilmiştir. Bu değerlerden biri ya da birkaçını içerdiği görülen öyküler özellikle uyumluluk ve karşıtlıklarına göre sınıflandırılmıştır. Tezin bir diğer amacı ise yabancı dil öğrenimi/öğretiminde değerler eğitiminin yerini bulgulamaktır. Yabancı dil öğrenirken dilin yalnızca yapısal yanı değil aynı zamanda kültür ve değerleri de öğrenilmektedir. Temel ve/veya yardımcı yabancı dil öğretim kitaplarında etkinlik ve konuların öğrenimi ve öğretiminde değerler eğitiminin yeri ve önemine dikkat çekilmiştir. Guy de Maupassant'tan seçilen öykülerde değerlerin doğrudan ya da dolaylı olarak aktarıldığı saptanmıştır. Yazarın seçilen öykülerinde iyilikseverlik ve güvenlik kavramlarına diğerlerine göre daha çok yer verdiği görülmüştür. Yabancı dil öğrenimi/öğretiminde Maupassant'ın öykülerinde aktardığı değerlerin öğrenciyi hem eğitsel yönden isteklendirmesi hem de sorgulamaya yöneltmesi sebebiyle yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VALUES EDUCATION IN THE STORIES OF GUY DE MAUPASSANT IN THE CONTEXT OF THE SCHWARTZ MODEL AND ITS PLACE IN FOREIGN LANGUAGE TEACHING Remzi DEMIR Ondokuz Mayıs University Graduate School of Education Department of Foreign Language Education Department of French Language Education Master, SEPTEMBER/2024 Advisor: Prof. Dr. Hanife Nalan GENÇ The primary aim of this thesis is to evaluate the concept of values education in semantic, educational, affective and literary dimensions and to find out how and in what way it is reflected in the stories of the French writer Guy de Maupassant. Descriptive analysis was used as a research method in the thesis. To the biological needs of the individual, social needs, including the need for communication and interaction, and needs arising from the desire to be in a group and arising from social requirements are added. Schwartz structured these three basic needs, which have a universal nature, into ten value types, in terms of being similar or different from each other, motivational, dynamic and continuity. Twenty-eight stories selected from Maupassant's seven books were evaluated according to ten basic value types around these three basic universal needs of the individual. Stories that appear to contain one or more of these values are classified according to their compatibility and contrast. Another aim of the thesis is to find out the place of values education in foreign language learning/teaching. While learning a foreign language, not only the structural side of the language but also its culture and values are learned. In basic and/or auxiliary foreign language teaching books, attention is drawn to the place and importance of values education in the learning and teaching of activities and subjects. It has been determined that values are transferred directly or indirectly in the stories selected from Guy de Maupassant. It has been observed that the author includes the concepts of benevolence and security more in his selected stories than in others. It has been concluded that the values conveyed in Maupassant's stories will be beneficial in foreign language learning/teaching as they both motivate the student educationally and direct them to question.