İş Kanunu'na göre fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma
According to The Labour Law, overtime and working extra hours
  1. Tez No: 345381
  2. Yazar: TEKİN GÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, İşletme, Economics, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma (İş) süresi, fazla çalışma, fazla sürelerle çalışma, ücret, üretimin artırılmas, Hours of Work, overwork, overtime work, wage, speed-up the production
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Tezimizin konusu“İş Kanununa Göre Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma”dır. Çalışmamız, 4857 sayılı İş Kanununun 41. ve diğer ilgili maddeleri uyarınca, öğretideki tartışmalar, yargı kararları eşliğinde incelenmeye çalışılmıştır. Üretimin arttı- rılması, üretim faaliyetlerindeki aksamaların önlenmesi, işletme ve toplumun bazı acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla normal iş süreleri üzerinde yapılan ve mevzuatta belirtildiği üzere haftalık 45 saati aşan çalışmalar, fazla çalışma olarak tanımlanmaktadır. Fazla sürelerle çalışmalar ise haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda, Kanunda belirlenen esaslar dâhilinde o işyerinde uygulanan ortalama çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalardır. İncelemeye çalıştığımız fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmalar, iş süresi, ücretler, üretimin arttırılması, milli gelirin yükseltilmesi ve paylaşılması gibi ekonomik ve toplumsal sorunların düğüm noktasında yer alan bir konudur. Fazla çalışma ve fazla sü- relerle çalışmaya ilişkin sorunların çözümünde ulaşılan sonuç, yasal ve Anayasal ilkelere uygun düşmelidir. Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmalar, işçiye ek kazanç sağlarken sağlığı ve sosyal yaşamı üzerinde birtakım olumsuzluklara neden olabilmektedir. Çalışma hayatında amaç, işçinin hayatını kazanmak için fazla çalışmak zorunda kalmamasını, uygun miktarda ücreti almasını sağlayabilmek olmalıdır. Ekonomik gelişmesini tamamlamış ülkelerde, yeni istihdam alanları oluşturabilmek için çalışma süreleri oldukça kısaltılmış, haftalık çalışma süresinin azaltılması, gittikçe daha çok kabul gören bir uygulama haline dönüşmüştür. Tez, üç ana bölüm ve alt ana başlıklardan oluşmaktadır. Çalışmamızda, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmanın literatürdeki tanımı, tarihsel gelişimi, mevzuatta ki yeri, türleri, koşulları, karşılığı, sınırları, ispatı, yasakları ve yaptırımları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Thesis subject“According to the Labour Law, overtime and working extra hours”. This study, was carried out in accordance with labour law numbered 4857 and its articles numbered 41and other related ones, judicial decisions and discussions about this issue. As stated in legislations, working more than 45 hours per week in order to increase the production, prevent the faults in production cost, meet some urgent needs of public and enterprise is defined as overtime work. On the other hand work at extra hours is seen when working time is determined under 45 hours per week with contracts but within the general principles in law average working time exceed that duration in those workplaces and may reach to 45 hours. Overtime work and work at extra hours is a crucial point for economic and social problems such as hour of work, salaries, speed-up the production and increasing national income and sharing it. The result reached for the solutions of overtime work and work at extra hours problems should be suitable with legal and constitutional principles. While overtime work and work at extra hours derive an extra profit to worker, they can also cause some medical and social troubles working. The aim in working life should be not to urge the workers to overwork to live on and give him a suitable salary. In countries, which completed their economic developments, the hours of work are reduced relatively in order to create new area of employment also; the reducing of hour of work per week has gradually been a well-accepted practice. The thesis consists of three main sections and sub-main topics. In this study, the definition overtime and working extra hours in the literature, the historical development of the legislation, the location, types, conditions for borders, proof, prohibitions and sanctions is located.