Mısır bitkisinin gutasyon sıvısında pestisit kalıntılarının araştırılması
Investigation of pesticide resicide in maize gutation drops
  1. Tez No: 897205
  2. Yazar: İLKNUR TEZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azoxystrobin, Bal Arıları, Clothianidin, Fludioxonil, Gutasyon, Metalaxyl-M, Mısır, Neonikotinoid, Tohum İlaçları, Azoxystrobin, Clothianidin, Corn, Fludioxonil, Gutation, Honey Bees, Metalaxyl-M, Neonicotinoid, Seed Coated Pesticides
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Mısır bitkisi dünya genelinde yıllardır tarımı yapılan bitkilerden biridir. Ülkemizin tahıl üretim payında önemli bir yere sahiptir ve genellikle her bölgemizde yetiştirilebilir. Mısır bitkisinin tohumu toprağa ekimi yapıldıktan sonra fungal etmenlerden ve zararlılardan etkilenir. Yüksek verim alınması hedeflendiğinden dolayı hastalık ve zararlılardan koruma için her mısır tohumu tohum ilaçları ile ilaçlanmaktadır. Sistemik özellikte olan ve tohumu korumak için kullanılan pestistlerin bitki kökleriyle yapraklara daha sonra da gutasyon sıvısına, nektara, polene ve hatta yeni tohumda bile kalıntılarının bulunması ve arılar için ölümcül risk olması beklenmedik bir durumdur. Nemin yüksek olduğu ve toprağın nem oranın yüksek olduğu durumlarda bitki terleme yapmazsa ksilem dokularıyla hidatotlardan su atılması ile gutasyon sıvısı ortaya çıkar. Yararlı ve hedef dışı canlıların su kaynağı olarak gutasyon sıvısını kullanması ve gutasyon sıvısındaki pestisit kalıntıları dolayısıyla bu canlılara risk oluşturduğu yapılan birçok çalışmada bildirilmiştir. Bu çalışmada mısır bitkisinde gutasyon çıkış zamanlarının belirlenmiş, bulundurduğu pestisit kalıntı oranlarının zaman içindeki değişikleri gözlemlenmiş ve gutasyon sıvısındaki kalıntı miktarlarının arılara toksik etkisinin olup olmadığı belirlenmiştir. Bu tezde tohum ilaçlaması yapılmış danelik ve slajlık mısır bitkilerininde ilk gutasyon sıvısı ekimden 8 gün sonra görülmüş olup 28 gün boyunca takibi yapılarak, toplanmış ve içerisindeki pestisit kalıntıları incelenmiştir. Örneklerde QuEChERS metodu kullanılarak ektraksiyonları yapılmış ve analiz için LC/MS/MS cihazı kullanılmıştır. Gutasyon sıvısının pestisitleri taşıdığı gözlemlenmiş ve en yüksek kalıntı miktarı Aydın bölgesindeki gutasyon sıvılarında 8012 ppb ile clothianidin etkili maddesi olarak bulunmuştur. Ayrıca Aydın bölgesindeki numunelerde azoxystrabin ve metalaxyl-M etkili maddelerinin kalıntısına rastlanmış ve en yüksek değerleri sırasıyla 1,6 ppb ve 33,40 ppb'dir. Sonuca göre clothianidin etkili maddesinin azoxystrobin, fludioxonil ve metalaxyl-M etkili maddesine göre daha çok gutasyon sıvısında bulunduğu gözlemlenmiştir. Aydın bölgesinden alınan gutasyon sıvılarındaki clothianidin etkili maddesi, metalaxyl-M maddesine göre 170 kat daha fazla saptanmıştır. Labaratuvarda yapılan arı toksikoljik testleri sonucu clothianidin etkili maddesinin kalıntı miktarının gutasyon sıvısındaki ilk gün yoğunluklarının arılar için öldürücü doz bulundurduğu ve kısa sürede ölüme neden olduğu, gutasyon sıvısındaki az miktarların bile arılar için çok tehlikeli olduğu tespit edilmiştir. Yapılan testlerde clothiandin etkili maddesinin metalaxyl-M etkili maddesinden daha toksik olduğu gözlemlenmiş, ayrıca metalaxyl-M etkili maddesinde de maruz kalma devam ettikçe ilk dozlarda ölüm oranlarında artış görüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The corn plant is one of the plants that has been cultivated worldwide for years. It has an important place in our country's grain production share and can generally be grown in every region. After the seed of the corn plant is planted in the soil, it is affected by fungal agents and pests. Since it is aimed to obtain high yields, every corn seed is sprayed with seed pesticides to protect it from diseases and pests. It is an unexpected situation that pesticides that are systemic and used to protect the seed are found in the plant roots and leaves, then in the guttation fluid, nectar, pollen and even in the new seed, and pose a fatal risk to bees. In cases where humidity is high and the soil moisture rate is high, if the plant does not sweat, guttation fluid occurs by expelling water from the hydathodes with xylem tissues. It has been reported in many studies that beneficial and non-target organisms use guttation fluid as a water source and that the pesticide residues in the guttation fluid pose a risk to these organisms. In this study, guttation emergence times in corn plants were determined, changes in pesticide residue rates were observed over time, and it was determined whether the residue amounts in guttation fluid had a toxic effect on bees. In this thesis, the first guttation fluid of seed-treated grain and silage corn plants was observed 8 days after planting, and it was followed for 28 days, collected, and the pesticide residues in it were examined. Extractions were made using the QuEChERS method in the samples and LC/MS/MS device was used for analysis. It was observed that guttation fluid carried pesticides and the highest residue amount was found to be the active substance clothianidin with 8012 ppb in guttation fluids in Aydın region. In addition, residues of azoxystrabin and metalaxyl-M active substances were found in samples in Aydın region and the highest values were 1.6 ppb and 33.40 ppb, respectively. According to the results, it was observed that the active substance clothianidin was found more in guttation fluid than azoxystrobin, fludioxonil and metalaxyl-M active substances. Clothianidin active substance in guttation fluids taken from Aydın region was detected 170 times more than metalaxyl-M substance. As a result of bee toxicological tests conducted in the laboratory, it was determined that the residue amount of clothianidin active substance in guttation fluid on the first day was lethal for bees and caused death in a short time, and even small amounts in guttation fluid were very dangerous for bees. In the tests conducted, it was observed that clothianidin active substance was more toxic than metalaxyl-M active substance, and it was also determined that the mortality rates increased in the first doses as the exposure to metalaxyl-M active substance continued.