Mısır bitkisinin büyümesi ve gelişmesi üzerine killi-tin toprağa farklı oranlarda kum karıştırmanın etkisi
The Effect of adding sand at various levels in a clay-loam soil on the growth and the development in corn plant
  1. Tez No: 128869
  2. Yazar: FARUK AĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kök, Gövde, Büyüme, Gelişme, Mısır, Killi-Tın, Kum ilavesi, Root, Stem, Growth, Development, Corn, Clay-Loam, Adding Sand
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
11 ÖZET MISIR BİTKİSİNİN BÜYÜME VE GELİŞMESİ ÜZERİNE KİLLİ- TIN TOPRAĞA FARKLI ORANLARDA KUM KARIŞTIRMANIN ETKİSİ Faruk ACAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 2001, Sayfa 48 Jüri: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Doç.Dr. Cevdet ŞEKER - Doç. Dr. Bayram SADE Bu araştırmada killi-tın toprağa ağırlık olarak değişik oranlarda (% 0-20- 25-33-50) kum karıştırmak suretiyle mısır bitkisinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu araştırma, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi serasında yürütülmüştür. Çalışma 1999 yılında,“tesadüf parselleri deneme desenine”göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ekimden önce saksıların üst 15 cm'lik bölümündeki topraklara saksı başına 1 gram kompoze (15,15,15) gübre atılmıştır. Bitki boyu ortalama 70-80 cm olduğunda saksı başına 1 gram % 26 Amonyum Nitrat gübresi uygulanmıştır. Araştırma konuları :kontrol, 4:1, 3:1, 2:1 ve 1:1 oranında toprak:kum karışımıdır. Araştırmada test bitkisi olarak“Arifıye”silajlık mısır çeşidi ve saksı olarak 1 m boyunda, 125 mm çapında plastik borular kullanılmıştır. Ekimden hasada kadar 97 gün geçmiş ve hasadı takiben bitkilerin kök ve gövde kısımlarının yaş ve kuru ağırlıkları ile boyları ölçülmüştür. En iyi gelişme 4:1 toprak: kum karışım ortamında sağlanmış olup, bu muamelede bitki boyu ortalama 306,33 cm ve toplam bitki ağırlığı ortalama 479,23 g olmuştur. Kontrol'a göre boyda % 41,32, toplam ağırlıkta % 6,49 oranında bir artış sağlanmıştır. Bu sonuç toprağakum ilavesinin mısır bitkisinin büyümesi üzerine etkisinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF ADDING SAND AT VARIOUS LEVELS IN A CLÂY- LOAM SOIL ON THE GROWTH AND THE DEVELOPMENT OF CORN PLANT Faruk ACAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Adviser:Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 2002, Page 48 jury: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Ass. Prof. Dr. Cevdet ŞEKER Ass. Prof. Dr. Bayram SADE This research was conducted to determine the effects of adding sand at various level (0-20-25-33-50 %) in a clay-loam soil on the growth and development of corn plant This research was carried in the greenhouse of Agricultural Faculty of Selçuk University. The study was established according to the randomized plots experimental design with three replications in 1999. Before sowing, composed fertilizer of 1 g for each pot (15,15,15) was applied to the top surface of 15 cm of soil in each pot. When the height of the stems reached 70-80 cm,l g of amonium nitrat fertilizer of 1 g ( 26 %) was applied to each pot. The topics of the research are; the control, the soil was added sand at the rate of 4:1,3:1, 2:1, 1:1 (soihsand). In this research as a test plant,“Arifiye”corn variety and as the pots with a length of 100 cm plastic pipe and a diamater of 125 mm were used. From sowing to harvesting, a period of 97 days were and after harvesting fresh and dried weight of stem and root and plant height of the corn were determined. The best growth was obtained from theIV mixture of 4:1 soiksand and in this treatment average plant height was 306,33 cm and total fresh weight of whole plant was 479,23 grams. Plant height, total plant weight was increased in the rate of 41,32 % and 6,49 % by this treatment, over the control. This result indicated that adding sand in to the soil was very importand on the growth and development of corn plant.