The Effects of social security systems on macroeconomic performance: A cross-sectional analysis
Sosyal güvenlik sistemlerinin mekroekonomik performansa etkileri: Bir zaman kesiti analizi
  1. Tez No: 89721
  2. Yazar: F. SENEM ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik sistemi, gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme hızı, bütçe açığı, özel sektör tasarruf oranı, işsizlik oranı, enflasyon, makroekonomik performans 111, Social Security System, GDP growth rate, private saving rate, budget deficit, unemployment, inflation, macroeconomic performance
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN MAKROEKONOMİK PERFORMANSA ETKİLERİ: BİR ZAMAN KESİTİ ANALİZİ Erdem, F. Senem Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr.Bilin Neyaptı Ağustos 1999 Demografik faktörlerdeki değişim, birçok sosyal güvenlik sistemi göstergesinin yarattığı etkileri değiştirmiş ve pekçok ülkeyi sistemlerinde reform yapmaya yönlendirmiştir. Bu reformlardan en fazla dikkati çekeni, Pay-as-you-go (PAYG)'dan fonlamaya dayalı sistemlere geçiş olmuştur. Bu tez, sosyal güvenlik sistemlerinin makroekonomik performansa olan etkilerinin bir zaman kesiti analizi ile incelenmesidir. Beş temel makroekonomik gösterge analiz edilmiştir: Gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme hızı, bütçe açığı, özel sektör tasarruf oranı, işsizlik oranı ve enflasyon. Bu çalışmanın amacı, belirtilen makroekonomik göstergelerin, ilintili diğer makroekonomik değişkenler ve anlamlı sosyal güvenlik değişkenleriyle -bağımlılık oranı, sosyal güvenlik bütçe açığı, emeklilik yaşı, prim oranları, sosyal güvenlik kamu harcamaları- tahmin edilmeye çalışılmasıdır. Çalışmanın temel sonucu, sosyal güvenlik değişkenlerinin makroekonomik performansı belirli bir şekilde etkilediği yolundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SOCIAL SECURITY SYSTEMS ON MACROECONOMIC PERFORMANCE: A CROSS-SECTIONAL ANALYSIS Erdem, F. Senem M. A. In Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Bilin Neyaptı August 1999 Developments in demographic factors affect the magnitude of several Social Security attributes, and have recently lead many countries to reform their systems. The most marked one of such reforms is the transition from Pay-as-you-go (PAYG) based systems to funded systems. This thesis discusses the effects of social security systems on a country's macroeconomic performance by means of a cross-sectional study. It examines five main macroeconomic indicators: GDP growth rate, budget deficit, private saving rate, unemployment and inflation. It does so by using both their main macroeconomic determinants and the relevant social security attributes, such as dependency ratio, social security deficit, retirement ages, contribution rates, and public spending on social security. Our main conclusion is that many social security attributes significantly affect macroeconomic indicators.