Konvansiyonel ve elektronik sigaraların diş eti renginde porselen ve indirekt kompozit rezinlerin renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğüne etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of conventional and electronic cigarettes on the color stability and surface roughness of gingiva colored porcelain and indirect composite resins
- Tez No: 897235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ TUĞBA KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gingival porselenler, kompozit rezinler, sigara içmek, Gingival porcelains, cigarette smoking, composite resins
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı iki farklı diş eti renginde protetik materyalin konvansiyonel ve elektronik sigara maruziyeti sonrası renk değişimlerinin ve yüzey pürüzlülüklerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Toplamda 60 adet 2x10 mm boyutlarında disk şekilli diş eti renginde porselen (GC Initial MC Gum (GC Europe NV, Leuven, Belçika) ve indirekt kompozit rezin (Gradia Plus Gum Shades Heavy Body, GC Europe NV, Leuven, Belçika) örnek hazırlanmıştır. 2 alt gruba (n=30) ayrılan porselen ve indirekt kompozit rezin örneklerin birincil renk ve pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Sigara içiminin taklit edilmesi amacıyla özel bir düzenek hazırlanmıştır. Örnekler bu düzeneğin içerisine yerleştirilerek iki farklı sigara dumanına maruz bırakılmıştır. Maruziyet sonrası örneklerin ikincil renk ve pürüzlülük değerleri tekrar ölçülmüştür. Bulgular: Konvansiyonel sigara maruziyeti sonrası porselen örneklerin renk değişim değerleri ΔEab=7,404 ve ΔE00=7,502; indirekt kompozit rezin örneklerin konvansiyonel sigara maruziyeti sonrası ΔEab=9,708 ve ΔE00=19,501'dir. Yüzey pürüzlülük değeri, diş eti rengi porselen ve indirekt kompozit rezin örneklerin her ikisinde de istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmıştır (p0.05). Sonuç: Konvansiyonel sigara, diş eti rengindeki materyallerde elektronik sigaraya kıyasla daha belirgin renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü artışına neden olmuştur. İndirekt kompozit rezinler, porselenlere göre daha düşük renk stabilitesi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to evaluate the color changes and surface roughness of two different gingiva colored prosthetic materials after exposure to conventional and electronic cigarettes. Materials and Methods: A total of 60 disk shaped gingiva colored porcelain (GC Initial MC Gum, GC Europe NV, Leuven, Belgium) and indirect composite resin (Gradia Plus Gum Shades Heavy Body, GC Europe NV, Leuven, Belgium) specimens, each measuring 2x10 mm, were prepared. The porcelain and indirect composite resin samples were divided into two subgroups (n=30). The initial color and roughness values of the samples were measured. A special setup was created to simulate cigarette smoking, where the samples were placed inside and exposed to two different cigarette smoke types. After exposure, the final color and roughness values of the samples were measured again. Results: After conventional cigarette exposure, the color change values for porcelain samples were ΔEab=7.404 and ΔE00=7.502, and for indirect composite resin samples after conventional cigarette exposure, they were ΔEab=9.708 and ΔE00=19.501. Surface roughness significantly increased in both gingiva colored porcelain and indirect composite resin samples (p0.05). Conclusion: Conventional cigarette exposure resulted in more significant color changes and surface roughness increases in gingiva colored materials compared to electronic cigarettes. Indirect composite resins demonstrated lower color stability than porcelains.