Rivâyet ilimleri açısından kıraat ilimleri- Mâverdî'nin en-nüket ve'l-uyûn adlı tefsiri ile İbnu'l-Cevzî'nin Zâdü'l-Mesîr adlı tefsiri örneğinde-
Recitation sciences in terms of narration sciences- in the example of Mawardi's tafsir called en-nüket ve'l-uyûn and Ibnu'l-Cevzi's tafsir called zâdü'l-mesîr-
- Tez No: 897251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSA AKALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Hadis, Tefsir, Kur'ân, Mâverdî, İbnü'l-Cevzî, Recitation, Hadith, Tafsir, Quran, Mâwardi, İbnü'l-Cevzî
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Kıraat ilmi Kur'ân'ı Kerîm'in dil, anlam ve okuyuş birlikteliğini sağlar. Hz. Peygamber'den günümüze ve kıyamete kadar sahih bir şekilde iletilmesi ve korunmasında âmildir. Çalışmamızda Mâverdî'nin (ö.450/1058) en-Nüket ve'l-uyûn adlı eseri ile İbnü'l-Cevzî'nin (ö.597/1201) Zâdü'l-mesîr adlı eserlerinde kıraatlerin kullanımı ve hadis kıraat kavramlarında müşterek olan kavramlar konu edilmiştir. Müellifler IV. ve VI. yüzyılda yaşamışlardır. Hz. Peygamber'e, sahâbeye, kıraat imamlarına, râvilerine atfedilen farklı kıraatler ele alınmış ve mukayese hedeflenmiştir. Böylelikle eserler baştan sona tetkik edilmiştir. Tespit edilen kıraat farklılıkları müellifler tarafından mahirane işlenmiştir. Bu farklılıklar Kur'ân'ın anlam zenginliği olarak addedilmiştir. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte müelliflerin hayatı ve eserleri anlatılmıştır. Birinci bölümde kıraat ilmi hakkında bilgi, kıraat ve hadiste ortak kullanılan kavramlar açıklanmış, hadis- kıraat mukayesesi yapılmıştır. Hadis, tefsir ve kıraatte müşterek kullanılan kavramlar farklı kıraat kaynakları ile mütâlaa edilmeye çalışılmıştır İkinci bölümde eserlerde geçen kıraatlerin mukayesesi açıklanmıştır. Çalışmanın neticesi sonuçlara yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RECİTATİON SCİENCES İN TERMS OF NARRATİON SCİENCES- IN THE EXAMPLE OF MAWARDİ'S TAFSİR CALLED EN-NÜKET VE'L-UYÛN AND İBNÜ'L-CEVZÎ'L-CEVZİ'S TAFSİR CALLED ZÂDÜ'L-MESÎR- The science of recitation ensures the unity of language, meaning and reading of the Holy Quran. Hz. It is instrumental in its authentic transmission and preservation from the Prophet to the present day and the apocalypse. In our study, we examine the common aspects of the use of recitations and the concepts of hadith recitation in Mawardi's (d.450/1058) work called en-Nüket ve'l-uyûn and İbnü'l-Cevzî's (d.597/1201) work called Zâdü'l-mesîr. The concepts are discussed. Authors IV. and VI. They lived in the century. Hz. Different recitations attributed to the Prophet, his companions, recitation imams and narrators were discussed and a comparison was aimed. Thus, the works were examined thoroughly. The detected recitation differences were handled skillfully by the authors. These differences are considered as the richness of meaning of the Quran. The study consists of an introduction and two parts. The life and works of the authors are explained in the introduction. In the first chapter, information about the science of recitation, concepts commonly used in recitation and hadith are explained, and a comparison between hadith and recitation is made. Concepts commonly used in hadith, tafsir and recitation have been tried to be considered with different recitation sources. In the second chapter, the comparison of recitations in the works is explained. The result of the study is reflected in the results.