Türkiye'de Süryaniler: Mardin Midyat örneği
Assyrians in Turkey Mardin Midyat example
- Tez No: 897396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEHHER YAMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Süryani, Asuri, Nasturi, Göç, Diaspora, Assyrian, Nestorian, Migration, Diaspora
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Geçmişten günümüze kadar Süryaniler, dilleri inançları ve kültürleri ile Mezopotamya bölgesinde önemli bir yere sahiptirler. Bugün ülkemizde Süryani nüfusu geçmiş yıllara oranla az olsa da siyasi sosyal ve ekonomik durumları göz önüne alındığında ülkeye katkıda bulunmaktadırlar. Son yıllarda Süryaniler araştırmacıların dikkatini üzerinde toplamıştır.Bu tez çalışmamda Türkiye'deki Süryanilerin ulusal ve uluslararası anlamla Türkiye'ye etkileri ele alınmıştır.Kavramsal olarak Süryani adı incelenmiş, Süryanilerin göç etmesi ve göç ile birlikte göçün sonuçları bu konunun Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine yansıması ele alınmıştır. Süryanilerin tarihsel süreci incelenmiş, göç ile birlikte dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmış olan Süryanilerin Türk dış politikasına nasıl yansıdığı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Süryanilerin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar olan dönemde toplumsal dinamikleri ve devlet ile ilişkileri ele alınmıştır. Sonuç olarak Süryanilerin Türk dış politikasında belirleyici bir rol oynadığı özellikle Sözde soykırım iddialarının gündeme gelmesiyle daha belirgin bir hal almıştır.Bu durum Süryanilerin ulusal ve uluslar arası alandaki konumunu anlamak açısından kritik bir zemin sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Frompasttopresent, Assyrianshave an importantplace in theMesopotamiaregionwiththeirlanguage, beliefsandculture. EventhoughtheAssyrianpopulation in ourcountrytoday is lessthan in previousyears, theycontributetothecountryconsideringtheirpolitical, socialandeconomicsituation. Inrecentyears, Assyrianshaveattractedtheattention of researchers.Inthisthesisstudy, thenationalandinternationaleffects of Assyrians in Turkey on Turkeywerediscussed. The name Assyrianwasexaminedconceptually, andwiththemigration of Assyriansandtheemergence of theconcept of Assyriannationalism, theassociation of theArmenianissuewithAssyriansandthereflection of thisissue on Turkey'sinternationalrelationswerediscussed. . Thehistoricalprocess of theAssyrians has beenexamined, theproblemstheyhaveencounteredfrompasttopresenthavebeendiscussed andwhatneedsto be done tosolvetheseproblems has beentriedto be explained. It has beentriedtoevaluate how theAssyrians, whohave spread tovariousparts of theworldwithmigration, reflected on Turkishforeignpolicy. Thesocialandstaterelations of theAssyrians in theperiodfromtheestablishment of theRepublic of Turkeytothepresentdayhavebeentriedto be evaluated. relationswerediscussed. As a result, it becameclearerthatAssyrians, one of Turkey'ssocialvalues, wereactive in Turkishforeignpolicywhentheso- calledgenocideallegationswere put forward.