Üstün yetenekli bireylerle ilgili yapılan çalışmaların içerik analizi
Content analysis of studies on gifted individuals
  1. Tez No: 897476
  2. Yazar: SULTAN TAŞ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün yetenek, İçerik analizi, Eğitim araştırmaları, Özel eğitim, Giftedness, Content Analysis, Educational Research, Special Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de 1995 yılından 2024 yılı Mayıs ayına kadar yapılmış üstün yetenekli çocukları (ÜYÇ) konu alan çalışmaların içerik analizini gerçekleştirmektir. Bu yolla yapılan çalışmaların eğilimleri, değişen profilleri ve zamansal gelişim süreçleri analiz edilmiştir. Bu amaçla YÖK Ulusal Tez Veri tabanında ve TrDizin veri tabanından“üstün yetenekli”ve“üstün zekalı”anahtar kelimelerle yapılan aramalarda elde edilen yayın dili Türkçe 586, yayın dili İngilizce 54 olmak üzere toplamda 640 çalışma araştırmanın inceleme konusudur. Ulaşılan çalışmalar betimsel yaklaşım çerçevesinde incelenecek ve“yayın tasnif/sınıflandırma formu”kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Yapılan içerik analiziyle çalışmaların künyesi, konusu, yöntemi, veri toplama araçları, örneklemleri, değişken tercihleri, veri analiz yöntemleri, sonuç ve tartışma boyutlarıyla incelenmiştir. Tasnif edilen çalışmalar tekrarlanma sıklıkları, değişken tercihleri ve yüzdelerine göre analiz edilmiştir. Betimsel analizde özetlenip yorumlanan konular içerik analizi ile daha derin bir işleme tabi tutularak üstün yeteneklilerle ilgili şimdiye kadar yapılmış çalışmaların eğilimine yol gösterici bir doküman sunulmuştur. YÖK Ulusal tez merkezi ve Trdizin veri tabanlarında üstün zekâlı ve yeteneklilerle ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde ulaşılan 640 çalışmanın analiz sonucu değerlendirmeleri yapılarak bulguları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to conduct a content analysis of studies on gifted children (GC) carried out in Turkey from 1995 until May 2024. Through this analysis, trends, changing profiles, and temporal development processes of the studies are examined. For this purpose, a total of 640 studies, comprising 586 in Turkish and 54 in English, obtained from the Higher Education Council's National Thesis Database and the TrDizin database by searching with the keywords“gifted”and“talented,”have been reviewed. The studies have been analyzed within a descriptive approach and a“publication classification form”has been used for content analysis. The content analysis examines the studies' bibliographic details, topics, methodologies, data collection tools, samples, variable preferences, data analysis methods, and the dimensions of results and discussion. The classified studies have been analyzed according to their frequency, variable preferences, and percentages. The topics summarized and interpreted in the descriptive analysis are subjected to a more in-depth analysis through content analysis, providing a guiding document on the trends in research on gifted individuals to date. The findings are presented by evaluating the results of the analysis of the 640 studies reviewed in the Higher Education Council's National Thesis Database and the TrDizin database concerning gifted and talented individuals.