Türk Ceza Kanunu kapsamında dolandırıcılık suçu
The crime of fraud under the Turkish Penal Code
  1. Tez No: 897508
  2. Yazar: MERT GÖZÜBÜYÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE EZGİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dolandırıcılık, hile, malvarlığı, menfaat temini, nitelikli dolandırıcılık, Fraud, cheating, assets, provision of benefit, qualified fraud
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sosyal, ekonomik yaşam ve teknolojide meydana gelen değişim ve gelişimler ve ekonomik sıkıntıların da etkisiyle insanlardaki kolay kazanca yönelik amaç doğrultusunda mal varlığına yönelik suçlarda ve özellikle dolandırıcılık suçlarında büyük artış yaşanmaktadır. Dolandırıcılık suçunun temelini oluşturan hile unsuru bakımından kanun koyucu yasal düzenlemede bir tanım yapmamış ve sınır çizmemiştir. Bu bakımdan hangi eylemlerin hile olacağı konusu öğreti ve uygulamadaki görüşler ile şekillenmektedir. Yaş, sosyal, mesleki durum vb. ayrıma tabi olmaksızın hemen herkes bu suçun mağduru olabilmektedir. Böylesine önemli ve güncel bir suç bakımından kanuni düzenlemede bir tanım, tarif ve sınır bulunmayışı da göz önünde bulundurulduğunda uygulamada yargı organlarına büyük görev düşmektedir. Hukuki mahiyetteki ihtilaflara dolandırıcılık gözüyle bakmayarak ticari ve ekonomik hayatın sekteye uğramasına engel olmak ve yine iradesi fesada uğratılarak menfaat temin edilen mağdurların bir de ceza yargılaması önünde mağdur olmalarının önüne geçmek gerekmektedir. Vatandaşlar özellikle günümüzde çok artış gösteren eylem tipleri bakımından; internet üzerinden alışveriş yaparken, kendilerini kamu görevlisi, banka görevlisi gibi unvanlarla tanıtarak arayan şahıslarla görüşürken, kişisel, banka ve hesap bilgilerine ilişkin işlem yaparken ve bu bilgilerini saklarken dikkatli olmaları ve en küçük şüphe duydukları durumda hesaplarının korunmasına yönelik gerekli önlemleri alıp adli mercilere müracaat etmelidir. Türk Ceza Kanunu'nun 157, 158, 159. maddelerinde düzenlenen dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Hukuku ve Yargıtay kararları ışığında incelenmesi bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Dolandırıcılık suçuna ilişkin korunan hukuki değer, suçun unsurları, cezaya etki eden nedenler, suçun özel görünüş biçimleri, dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri, hukuki ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla dolandırıcılık suçunun işlenmesi, yargılama usulü ve uzlaştırma konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the changes and developments in social, economic life and technology, and with the effect of economic difficulties, there is a great increase in crimes against property and especially fraud crimes in line with the aim of easy gain in people. In terms of the element of fraud, which forms the basis of the crime of fraud, the legislator has not made a definition in the legal regulation and has not drawn a limit. In this respect, the issue of which actions will be fraud is shaped by the opinions in the doctrine and practice. Almost everyone can be a victim of this crime, regardless of age, social, professional status, etc. Considering that there is no definition, description and limit in the legal regulation in terms of such an important and current crime, the judicial bodies have a great duty in practice. It is necessary to prevent the disruption of commercial and economic life by not treating disputes of a legal nature as fraud, and to prevent the victims whose will has been misused and obtain benefits, from being victimized in front of the criminal proceedings. Citizens should be careful when shopping on the internet, when meeting with individuals who call them by introducing themselves with titles such as public officials or bank officials, when making transactions regarding their personal, bank and account information and when storing this information, and in case of the slightest suspicion, they should take the necessary measures to protect their accounts and apply to the judicial authorities. The examination of the crime of fraud regulated in Articles 157, 158, 159 of the Turkish Criminal Code in the light of Turkish Criminal Law and the decisions of the Court of Cassation constitutes the subject of this thesis. The legal value protected by the crime of fraud, the elements of the crime, the reasons affecting the punishment, the special forms of the crime, the qualified forms of the crime of fraud, the commission of the crime of fraud for the purpose of collecting the receivable based on a legal relationship, the trial procedure and reconciliation are discussed.