Ortaokul Türkçe ders kitabı metinlerinin bibliyoterapi tekniği ile incelenmesi
Investigation of secondary school Turkish course book texts using bibliotherapy technique
- Tez No: 897542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ GEÇGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bibliyoterapi, iyileşme, okuma, Türkçe ders kitabı, Bibliotherapy, Healing, Reading, Turkish Textbook
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapılan araştırmanın amacı 2022-2023 eğitim öğretim yılında kullanılan Anıttepe, Ata ve MEB Yayınları'nın ortaokul Türkçe ders kitaplarında bulunan bibliyoterapik unsurları tespit etmektir. Araştırmanın deseni, yazılı materyalleri ve diğer metinleri analiz etmek için nitel çalışmalarda kullanılan doküman incelemesi yöntemidir. Çalışmada doküman olarak 5., 6., 7. ve 8. sınıf Türkçe ders kitapları ele alınmıştır. Araştırmanın verileri toplanırken ilgili literatür taranmış, Erdemir'in (2016) geliştirdiği listeden yararlanılmış, araştırmanın geçerliliğini artırmak ve alanın kapsamına uygun bir değerlendirme aracı geliştirmek için Türkçe Eğitimi ve PDR alan uzmanlarının görüşleri de alınarak yeni bir rubrik kullanılmıştır. En fazla bibliyoterapik unsur içeren temanın“Millî Mücadele ve Atatürk”teması olduğu görülmüştür.“Erdemler”,“Millî Kültürümüz”,“Birey ve Toplum”temaları da“Millî Mücadele ve Atatürk”temasını takip etmektedir.“Zaman ve Mekân”ise en az bibliyoterapik unsur barındıran tema olarak tespit edilmiştir. İncelenen 5. sınıf Türkçe Ders Kitabı metinlerinde 138, 6.sınıf Türkçe Ders Kitabı metinlerinde 127, 7.sınıf Türkçe Ders Kitabı metinlerinde 128 ve 8.sınıf Türkçe Ders Kitabı metinlerinde 132 unsur olmak üzere toplam 525 bibliyoterapik unsur tespit edilmiştir. Türkçe ders kitaplarında en fazla yer verilen unsur f=109 ile“millî manevi ve kültürel değerlere sahip olma”, en az yer verilen unsur ise f=13 ile“bireysel farklılıklara saygı gösterme ve kalıp yargılardan uzaklaşma”olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda 2022-2023 eğitim öğretim yılında kullanılan 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitapları olumlu benlik algısı geliştirme, doğaya ve tüm canlılara karşı sorumluluk bilinci geliştirme, yalnızlık ve soyutlanma duygusundan uzaklaşma, bir birey olarak kendini tanıma, kaygı, öfke ve zaman yönetimi becerisi geliştirme, dijitalleşen toplumda yaşanan problemleri tanıma, bireysel farklılıklara saygı gösterme ve kalıp yargılardan uzaklaşma konusunda yetersiz kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to identify bibliotherapeutic elements found in middle school Turkish textbooks of Anıttepe, Ata and MEB Publications used in the 2022-2023 academic year. The research design is the document review method used in qualitative studies to analyze written materials and other texts. 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks were considered as documents in the study. While collecting the data of the study, the relevant literature was reviewed, the list developed by Erdemir (2016) was used, and a new rubric was used by taking the opinions of Turkish Education and PDR field experts in order to increase the validity of the research and develop an evaluation tool suitable for the scope of the field. It was observed that the theme containing the most bibliotherapeutic elements was the theme of“National Struggle and Ataturk”. The themes of“Virtues”,“Our National Culture”,“Individual and Society”also follow the theme of“National Struggle and Atatürk”.“Time and Space”was determined as the theme containing the least bibliotherapeutic elements. A total of 525 bibliotherapeutic elements were identified, 138 of which were examined in the 5th grade Turkish Textbook texts, 127 in the 6th grade Turkish Textbook texts, 128 in the 7th grade Turkish Textbook texts and 132 elements in the 8th grade Turkish Textbook texts. The most mentioned element in Turkish textbooks was“having national, spiritual and cultural values”with f = 109, and the least included element was“respecting individual differences and staying away from stereotypes”with f = 13. As a result of the research, the 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks used in the 2022-2023 academic year developed positive self-perception, developing awareness of responsibility towards nature and all living things, getting away from the feeling of loneliness and isolation, knowing oneself as an individual, anxiety, anger. It has been observed that it is insufficient in developing time management skills, recognizing the problems experienced in the digitalizing society, respecting individual differences and moving away from stereotypes.