Orta Afrika Cumhuriyeti'nde manyok üretiminin yoğunlaşmasının belirleyicileri
Determinants of the intensification of cassava production in the Central African Republic
- Tez No: 897579
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirleyiciler, Manyok, Orta Afrika Cumhuriyeti, Üretim, Yoğunlaştırma, Determinants, intensification, production, cassava, Central African Republic. Keywords: Determinants, Cassava, Central African Republic, Intensification, Production
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde manyok üretiminin yoğunlaştırılmasının belirleyicilerini analiz ederek üreticilere destek önerilerinde bulunmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için, 5-12 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bossangoa bölgesinde 150 üretici ile bir saha araştırması yapılmıştır. Bu saha araştırmasından elde edilen veriler, istatistiksel (Excel) ve ekonometrik (SPSS) araçlar kullanılarak işlenmiş ve analiz edilmiştir. İstatistiksel açıdan, sonuçlar üreticilerin %70'inin geleneksel ve verimsiz üretim yöntemleri kullandığını göstermektedir. Bu durum, ortalama 0,60 hektar olan tarım alanlarını önemli ölçüde sınırlamakta ve dolayısıyla üretim seviyelerini etkilemektedir. Ekonometrik açıdan, Tobit modelinin tahmini, iyileştirilmiş tohumlar kullanılarak manyok üretiminin yoğunlaştırılmasının, işletme sermayesi, ekili alan ve manyokun işletme gelirine katkısı gibi ekonomik değişkenler ile manyok yetiştiriciliğindeki deneyim gibi sosyal değişkenler tarafından belirlendiğini ortaya koymaktadır. Bu değişkenler, iyileştirilmiş tohumlar kullanılarak yapılan manyok yetiştiriciliğinin yoğunlaşmasını olumlu yönde etkilemektedir. Ancak, pazar konumu, aktif iş gücü sayısı gibi ekonomik değişkenler ile işletme sahibinin yaşı, cinsiyeti ve okuryazarlık düzeyi gibi sosyal değişkenler, iyileştirilmiş tohumlar kullanılarak yapılan manyok üretiminin yoğunlaşmasını etkilememektedir. Marjinal etkiler, manyok ekili alanı, manyokun işletme gelirine katkısı ve işletme sermayesinin, manyok üretiminin yoğunlaşmasında en belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, manyokun doğrudan (üreticiler) ve dolaylı (devlet) aktörlerine, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde manyok üretiminin yoğun bir şekilde artırılmasını sağlamak amacıyla önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general objective of the study is to analyze the determinants of cassava production intensification in the Central African Republic in order to propose support for producers. To achieve this objective, a field survey was conducted in the Bossangoa area from July 5 to July 12, 2023, involving 150 producers. The data obtained from this field survey were processed and analyzed using statistical tools (Excel) and econometric tools (SPSS). Statistically, the results show that 70% of producers use traditional and underperforming means of production. This considerably limits their average operating area to 0.60 hectares and, therefore, their production level. From an econometric perspective, the estimation of the Tobit model shows that the intensification of cassava production using improved seeds is determined by economic variables such as operating capital, cultivated area, and the contribution of cassava to the farm income, as well as social variables such as experience in cassava cultivation. These variables positively influence the intensification of cassava cultivation with improved seeds. However, economic variables such as location relative to the market and the number of active workers, as well as social variables such as the age of the farm manager, their gender, and literacy level, do not influence the intensification of cassava production using improved seeds. The marginal effects indicate that the most determining factors for the intensification of cassava production are economic variables, specifically the cultivated area in cassava, the contribution of cassava to farm income, and operating capital. However, recommendations have been formulated for the direct (producers) and indirect (government) stakeholders in cassava production to enable an intensive increase in cassava production in the Central African Republic.