Hafif düzey zihin yetersizliği olan bireylerin iş tatmin düzeylerinin incelenmesi
Examination of job satisfaction levels of individuals with mild intellectual disability
- Tez No: 897826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hafif Zihin Yetersizliği, İş Tatmini, İş Doyumu, Mild Mental Retardation, Job Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada hafif düzey zihin yetersizliği (HDZY) olan bireylerin iş tatminleri incelenmiştir. Bu bireylerin iş tatmin durumlarının bilinmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada HDZY olan bireylerin iş tatminlerinin farklı değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırmasıdır. HDZY olan bireylerin iş tatmin düzeylerinin farklı demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını irdeleyen araştırmanın yöntemi, ilişkisel tarama türündedir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Başol ve Çömlekçi (2020)'nin Türkçe geçerlik- güvenirlik çalışmasını gerçekleştirdiği“İş Tatmin Ölçeği”ve araştırmacı tarafından katılımcıları tanımak ve demografik değişkenleri belirlemek için oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları Türkiye'nin farklı şehirlerinde aktif olarak herhangi bir işte çalışan ve HDZY olan 99 bireyden oluşmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler üzerinde SPSS-27 programı kullanılarak Bağımsız Örneklem t-Test, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H, Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda HDZY olan bireylerin iş tatmin ölçeğinden aldıkları puan ortalamalarının ortalama değerden yüksek olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, HDZY olan bireylerin iş tatminlerinin gelir ve diğer çalışanlarla iletişim değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı; yaş, cinsiyet, çalışılan kurum türü, günlük çalışma saati ve haftalık izin günü değişkenlerine göre ise anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, job satisfaction of individuals with mild intellectual disability (MID) was examined. It is thought that it is important to know the job satisfaction of these individuals. In this study, it was investigated whether the job satisfaction of individuals with MID differs in terms of different variables. The research is a survey research from quantitative research methods. The method of the research, which examines whether the job satisfaction levels of individuals with MID differ according to different demographic variables, is a correlational survey design. In order to collect data in the study, the“Job Satisfaction Scale”, which Başol and Çömlekçi (2020) conducted a Turkish validity and reliability study, and the“Demographic Information Form”created by the researcher to get to know the participants and to determine demographic variables were used. Demographic form and job satisfaction scale were obtained from the participants via Google Forms. Independent Sample T-Test, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H, Pearson Correlation analysis were applied using SPSS-27 program. As a result of the analysis, it was understood that the mean scores of individuals with MID from the job satisfaction scale were higher than the average value. In addition, it was concluded that the job satisfaction of individuals with MID differed significantly according to the variables of income and communication with other employees, but did not differ significantly according to the variables of age, gender, type of institution, daily working hours and weekly leave days.