Ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir çevre, toplum ve ekonomiye ilşkin görüşleri
Secondary school students' views on sustainable environment, society and economy
- Tez No: 897895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN ABLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir kalkınma öğeleri, sosyal bilgiler dersi, ortaokul öğrencileri, Sustainability, sustainable development, sustainable development elements, social studies course, secondary school students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma ögelerinden sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir toplum ve sürdürülebilir ekonomiye ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Sivas il Merkezinde faaliyet gösteren bir özel okulda eğitim gören 5, 6 ve 7. sınıf düzeyinden her sınıf seviyesinden 15'er öğrenci olmak üzere toplam 45 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada verileri toplamak amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanıp ilgili alan uzmanlarının ayrı ayrı görüşleri alınarak son halinin verildiği 10 maddelik yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin genel olarak sürdürülebilir kalkınmaya karşı bilinçli oldukları ve farkındalıklarının yüksek olduğu gözlenmiştir. Araştırmanın sonunda yeni yapılacak çalışmalara ışık tutması adına öneriler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal secondary school students' views on sustainable environment, sustainable society and sustainable economy, which are among the sustainable development elements. The study was conducted with a total of 45 students, 15 students from each grade level, from the 5th, 6th and 7th grades, studying in a private school operating in Sivas city center in the 2022-2023 academic year. In order to collect data in the study, a 10-item semi-structured interview form was used, which was prepared by the researcher and finalized by taking individual opinions of relevant field experts. The data collected in the study was evaluated using the content analysis method, one of the qualitative research methods. In the research, it was observed that students were generally conscious of sustainable development and their awareness was high. At the end of the research, a suggestions section is included to shed light on new studies.