Eğitim bilişim ağı kullanılarak yapılan uzaktan ve yüz yüze kesirler öğretiminin öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkisi
He effect of distance and face-to-face fraction teaching using education informatics network on the academic achievement of students
  1. Tez No: 897904
  2. Yazar: İDİYE HİLAL BAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim bilişim ağı, Kesirler, Matematik, Uzaktan eğitim, Yüz yüze eğitim, Education information network, Mathematics, Distance education, Face-to-face education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanılarak gerçekleştirilen uzaktan ve yüz yüze kesirler öğretiminin, öğrencilerin matematik dersindeki akademik başarılarına etkisini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma İstanbul'un Arnavutköy ilçesindeki Anafartalar Ortaokulunda öğrenim gören 36 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler eşit sayıda 18'er kişi olarak araştırmaya katkı sağlamışlardır. Deney grubundaki öğrencilere Eğitim Bilişim Ağı üzerinden yüz yüze kesirler ünitesine ait gerekli kazanımlar verilirken kontrol grubundaki öğrencilere ise yine EBA üzerinden uzaktan eğitim ile öğretim yapılmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılının 2. Döneminde“Kesirler”ünitesi boyunca sürdürülmüştür. Öğrencilere Kesirler Akademik Başarı Testi (KABT) ön test ve son test olarak ayrı ayrı yaptırılmıştır. KABT ön test eğitimin öncesinde, KABT son test ise eğitimin sonunda uygulanmıştır. Uygulanan ön test ve son test verilerinden elde edilen sonuçlar Excel programıyla düzenlenmiş, düzenlenen veriler SPSS programıyla istatistiksel sonuçlara dökülmüştür. İstatistiksel analizlerde İlişkisiz Örneklem T Testi, Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda deney grubu ile kontrol grubunun KABT son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu anlamlı farklılık deney grubu lehine çıkmıştır. Araştırmanın bulguları, EBA ile desteklenmiş yüz yüze eğitimin, öğrencilerin matematik dersindeki kesirler konusundaki akademik başarılarını, EBA ile desteklenmiş uzaktan eğitime göre daha fazla artırdığını göstermiştir. Bu sonuç, yüz yüze eğitimde sağlanan öğretmen-öğrenci etkileşiminin, anlık geri bildirimin ve bireysel desteğin, öğrencilerin konuyu daha iyi anlamalarına ve öğrenme süreçlerini pekiştirmelerine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, EBA destekli yüz yüze eğitimin, öğrencilerin matematik dersindeki başarılarını artırmada daha etkili olduğu ve bu modelin eğitim sürecinde daha fazla tercih edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on calculating the academic achievements of students in the“Fractions”topic of mathematics, comparing face-to-face and distance teaching supported by the Educational Information Network (EBA). The research was conducted with 36 students from Anafartalar Secondary School in the Arnavutköy district of Istanbul, with 18 students in both the experimental and control groups. While students in the experimental group received face-to-face instruction on the necessary outcomes of the Fractions unit via EBA, students in the control group were taught through distance education via EBA. The study was carried out during the“Fractions”unit in the second term of the 2023-2024 academic year. The students were administered the Fractions Academic Achievement Test (KABT) separately as a pre-test and post-test. The KABT pre-test was given before the training, and the post-test was administered at the end of the training. The data obtained from the pre-test and post-test were organized using Excel, and the edited data were converted into statistical results using the SPSS program. The Independent Samples T-Test, Mann-Whitney U Test, and Wilcoxon Signed Rank Test were used in statistical analyses. As a result of the research, a significant difference was found between the post-test scores of the experimental group and the control group. This difference favored the experimental group. The findings indicated that face-to-face education supported by EBA increased students' academic achievement in fractions in mathematics more than distance education supported by EBA. This result revealed that the teacher-student interaction, instant feedback, and individualized support provided in face-to-face education helped students better understand the subject and reinforce their learning processes. Therefore, it is emphasized that EBA-supported face-to-face education is more effective in enhancing students' success in mathematics and should be preferred more in the educational process.