Pedot bazlı hibrit süperkapasitörler
Pedot based hybrid supercapacitor
- Tez No: 897905
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Süperkapasitör, PEDOT, İndirgenmiş Grafen Oksit, Aktif karbon, Nanokompozit, Supercapacitor, PEDOT, Reduced Graphene Oxide, Active carbon, Nanocomposite
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tez çalışmasında, poli(3,4-Etilendioksitiyofen) PEDOT sentezi kimyasal yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Grafitten yola çıkılarak modifiye grafen oksit (GO) sentezi literatürde iyi bilinen Hummers metoduna göre gerçekleştirilmiştir. GO malzemesi mikrodalga metodu ile indirgenmiş grafen okside (rGO) dönüştürülmüştür. Sonrasında rGO ile PEDOT ikili ve aktif karbon ile üç bileşenli hibrit nanokompozitleri (rGO/PEDOT/Aktif karbon (AK)) ve dört bileşenli (rGO/PEDOT/AK/Fe2O3 ve rGO/PEDOT/AK/RuO2) malzemelerinin sentezleri gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen malzeme karakterizasyonları X-ışını kristalografisi (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu-enerji dağılımlı X ışınları (SEM-EDX), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR-ATR), katı iletkenlik ile gerçekleştirilmiştir. PEDOT rGO ve rGO/PEDOT ile kompozitlerinin paslanmaz çelik (SS) elektrotlara çamur yapılıp Dr Blade cihazı ile mikron mertebesinde sürülmesi ile süperkapasitör cihazları yapılarak elektrokimyasal performans testleri (döngülü voltametri (CV), galvanostatik yükleme/boşalma (GCD) ve elektrokimyasal empedans spektroskopi (EES) ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Stabilite testleri (1000 döngü) CV yöntemiyle 100 mV/s tarama hızı ve 1 M H2SO4 çözeltisi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, poly(3,4-Ethylenedioxythiophene) PEDOT was chemically synthesized. The synthesis of graphene oxide (GO) was obtained from graphite using modified Hummers method. GO was transformed reduced graphene oxide (rGO) using microwave-assisted method. Afterwards, binary, ternary (rGO/PEDOT/Active carbon (AC)) and qaternary nanocomposites of rGO, PEDOT, active carbon and metal oxides (Fe2O3 and RuO2) were synthesized. Poly(3,4-Ethylenedioxythiophene) (PEDOT) will be obtained by 3,4-Ethylenedioxythiophene (EDOT) polymerization method. The characterizations of the synthesized materials were carried out by X-ray crystallography (XRD), scanning electron microscopy- energy dispersive X-ray (SEM-EDX), Fourier Transform infrared spectroscopy (FT-IR-ATR), and solid state conductivity. Electrochemical performance tests (cyclic voltammetry (CV), galvanostatic charge/discharge (GCD) and electrochemical impedance spectroscopy (EES) measurements were performed by doing supercapacitor devices by making slurry on stainless steel (SS) electrodes and applying them at micron level with the Dr. Blade device. Stability tests (1000 cycles) were carried out by the CV method with a scan rate of 100 mV/s and 1 M H2SO4 solution.