Seramik duvar karolarında tasarım ve işlev ilişkisi
The relationship between design and function in ceramic wall tiles
  1. Tez No: 897963
  2. Yazar: ZÜMRÜT YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. OYA AŞAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İşlev, İşlevsel Karo Tasarımları, İşlevsel Tasarım, Seramik Duvar Karoları, Tasarım, Function, Functional Tile Designs, Functional Design, Ceramic Wall Tiles, Design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tasarım kavramı, ilk çağlardan bu yana insanlığın ihtiyaçlarına çözümler üreterek, insanlığın gelişmesine fayda sağlayan katkılarıyla her alanda varlığını göstermektedir. Seramik malzeme antik dönemlerden günümüze kadar insanlığın kullanımında varlığını sürdürmüş en önemli işlevsel tasarım malzemesidir. Günlük hayatta birçok alan ve disiplinde tasarım ve işlev kavramlarının izleri görülmektedir. Seramik malzeme, günümüzde iç ve dış mekânların yüzey kaplamasından sağlık gereçlerine, süs eşyalarından sanat alanına ulaşan birçok disiplinde kullanılmaktadır. Karolar, neme karşı dirençleri, dayanıklılıkları ve hijyenik özelliklerinin beraberinde estetik özellikleriyle de işlevsellik sergilemektedir. Tüm bu özellikleriyle evlerde, kamusal alanlarda ve ticari alanlarda geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Tasarım ve işlev kavramıyla ele alınan bu araştırma, seramik duvar karoları ve tasarımlarındaki işlevselliğin odağında incelenerek, yeni tasarım uygulamaları ile oluşturulmuştur. Seramik duvar karoları tasarımlarının işlevsel yönlerini vurgulayan bu çalışma, tasarımın ve estetiğin kullanım deneyimindeki etkisini incelemektedir. Ayrıca, çalışma da birçok tasarımcının ve sanatçının, seramik duvar karosu tasarımlarına sınırları zorlayarak farklı bir bakış açısı getirdikleri örnekler tespit edilerek incelenmiştir. Bu örneklerden alınan ilham ile yeni tasarım çalışmaları üzerine uygulamalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of design has been present in every field with its contributions that benefit the development of humanity by producing solutions to the needs of humanity since ancient times. Ceramic material is the most important functional design material that has existed in the use of humanity from ancient times to the present day. In daily life, traces of design and function concepts can be seen in many fields and disciplines. Today, ceramic material is used in many disciplines ranging from indoor and outdoor surface coating to sanitary ware, from ornaments to art. Tiles exhibit functionality with their aesthetic features as well as their resistance to moisture, durability and hygienic properties. With all these features, they have a wide range of uses in homes, public spaces and commercial areas. This research, which is handled with the concept of design and function, has been examined in the focus of functionality in ceramic wall tiles and designs and has been created with new design applications. Emphasizing the functional aspects of ceramic wall tile designs, this study examines the effect of design and aesthetics on the experience of use. In addition, the study has been examined by identifying examples where many designers and artists have brought a different perspective to ceramic wall tile designs by pushing the boundaries. With the inspiration taken from these examples, applications were carried out on new design studies.