Okul öncesi çocuklarına yönelik su farkındalığı eğitimi
Water awareness education for preschool children
  1. Tez No: 898010
  2. Yazar: ESRA GERİŞ KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Su Eğitimi, Su Farkındalığı, Su Okuryazarlığı, Preschool Education, Water Education, Water, Water Literacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çocuklarına uygulanan su farkındalığı eğitim programının çocukların su hakkındaki bilgi ve farkındalıklarına etkisini belirlemektir. Çalışmada, okul öncesi çocuklarının mevcut durumlarının ve uygulanan su eğitimi çerçevesinde su farkındalıklarında meydana gelen gelişimin ortaya konması hedeflenmiştir. Bu amaçla, nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan durum araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, anasınıfına devam eden 11 kız ve 13 erkek olmak üzere toplam 24 çocuk oluşturmaktadır. Veriler, okul öncesi öğrencileriyle yapılan görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada,“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”olarak adlandırılan tek bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Bu form, çocuklarla yapılan ön ve son görüşmelerde suyla ilgili bilgi ve farkındalık sorularını içeren sorulardan oluşmaktadır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonrasında, çocukların su ile ilgili bilgilerinin belirgin şekilde arttığı ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar, su farkındalığı eğitiminin, çocukların bilgi ve farkındalık düzeylerini artırmada etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of the water awareness training program applied to preschool children on their knowledge and awareness about water. In the study, it was aimed to reveal the current situation of preschool children and the development in their water awareness within the framework of the water education program. For this purpose, a case study, one of the qualitative research approaches, was used. The study group consisted of a total of 24 children, 11 girls and 13 boys, attending kindergarten. The data were obtained through interviews with preschool students. A single data collection tool called“Semi-structured Interview Form”was used in the study. This form consisted of questions about knowledge and awareness about water in the pre and post interviews with the children. Descriptive and content analysis techniques were used to analyze the data. After the research, it was revealed that children's knowledge about water increased significantly. These results show that water awareness training is effective in increasing children's knowledge and awareness levels.