6-10 yaş düzeyi resimli çocuk hikâyelerinin STEM öğeleri açısından incelenmesi
Analysis of 6-10 year-old illustrated children's stories in terms of STEM elements
  1. Tez No: 898011
  2. Yazar: SERKAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen, matematik, mühendislik, STEM, teknoloji, Science, mathematics, engineering, STEM, technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı 6-10 yaş hikâye kitaplarındaki STEM ögelerini tespit etmektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Yapılan araştırmada veriler Sivas İli Şemsî Sivasî İl Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümünde sisteme kayıtlı 11.647 çocuk kitabı arasından 30 Ocak 2024 tarihi itibarı ile son alınan 200 kitaptan elde edilmiştir. Kitaplar amaçlı örnekleme tekniklerinden ölçüt örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan 6-10 yaş resimli çocuk kitapları, verilerin toplanması amacıyla doküman olarak kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen çocuk kitaplarında“STEM Öğeleri Belirleme Rubriği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. İncelenen 200 kitap K1, K2, K3…K200 şeklinde kodlanarak belirtilmiştir. İnceleme sonucunda STEM ögeleri fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında ayrı ayrı başlıklar altında tablolar ve resimlerle desteklenerek sunulmuştur. Araştırma sonucunda incelenen hikâye kitaplarından 88 (%40) kitapta fen bilimleri ögelerine, 67 (%31) kitapta matematik ögelerine, 33 (%15) kitapta teknoloji ögelerine, 31 (%14) kitapta ise mühendislik ögelerine yer verildiği ve 14 kitapta herhangi bir STEM ögesine yer verilmediği bulgusu elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda hikâye yazarlarının ilkokul düzeyindeki hikâye kitaplarında STEM ögelerine daha fazla yer verebileceği, araştırmacıların ise farklı yaş düzeyindeki hikâye kitaplarındaki STEM ögeleri ve kavramlarına yönelik araştırmalar yapabileceği gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This learning objective is to identify STEM elements in story books for ages 6- 10. Case studies, one of these special research methods, were used. In the research, the data was obtained from the last 200 books purchased as of January 30, 2024, out of 11,647 children's books registered in the Sivas Provincial Public Library Children's Department. Books were identified through dimensioning, one of the purposeful handling techniques. Children's picture books aged 6-10, which form the basis of the research, were used as archives for recording.“STEM Elements Identification Rubric”was used in the children's books solved by the researcher as a data collection tool in the study. Descriptive analysis was used to analyze the data. The 200 books examined were coded as K1, K2, K3…K200. As a result of the review, STEM elements were presented under separate headings in the fields of science, technology, engineering and mathematics, supported by tables and pictures. As a result of the research, among the story books examined, 88 (40%) books contain science elements, 67 (31%) books contain mathematics elements, 33 (15%) books contain technology elements, 31 (14%) books contain engineering elements, and 14 books contain any STEM elements. It was found that the element was not included. In line with the findings obtained in the research, suggestions were made, such as that story writers can include more STEM elements in story books at primary school level, and researchers can conduct research on STEM elements and concepts in story books at different age levels.