Osmanlı hamamlarında yeniden işlevlendirme kavramının incelenmesi: Kars Muradiye (İlbeyoğlu) ve Mazlumağa hamamları örneği
An examination of the consept of refunctioning in Ottoman baths: The cases of Kars Muradiye (İlbeyoğlu) and Mazlumağa baths
- Tez No: 898037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE SAKA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeniden işlevlendirme, koruma, sürdürülebilirlik, Osmanlı hamamı, Kars, Reuse, conservation, sustainability, Ottoman bath, Kars
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Yeniden işlevlendirme, tarihi yapı ve çevrelerin sürdürülebilirliğini sağlarken mevcut yapı stoğunun da kullanılmasına olanak veren bir koruma tekniğidir. Her yapı döneminin ihtiyaç ve beklentilerine göre işlevlendirilerek inşa edilir ve kullanılır. İnşa edildiği dönemin işlevini karşılayan bu yapılar zaman içinde değişen ihtiyaç ve beklentileri karşılayamadığından kullanılmamaya başlar ve zamanla terkedilirler. Geçmişten gelen tarihi ve kültürel mirasların kentlerin günlük yaşamına dahil edilmesi amacıyla günün ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik tarihi yapılara yeni işlev verme tekniği son yıllarda çok sık kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı da Kars tarihi kent merkezinde bulunan ve yeni işlev verilerek restorasyonları yapılan Osmanlı dönemi Muradiye (İlbeyoğlu) ve Mazlumağa hamamları üzerinden yeni işlev kavramını değerlendirmektir. Bu amaca yönelik kafe-restoran olarak işlevlendirilen bu hamamlar hem kent hem de yapı ölçeğinde ele alınarak literatür ve alan çalışması yürütülmüştür. Literatür çalışmasında Kars kenti kültürel mirası alt yapısı, Muradiye ve Mazlumağa hamamlarının geçmişten günümüze geçirmiş olduğu değişimler, mimari özellikleri ortaya konulmuştur. Kars tarihi kent merkezinde ve ele alınan hamamlar yerinde incelenmiş ve bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması da kent ve yapı ölçeğinde ele alınmıştır. Mazlumağa hamamı henüz kullanıma açılmadığından anket çalışmasında yer alan yapı ölçeğindeki sorular kullanımda olan Muradiye hamamını ziyaret edenler üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan analizler ile hamamlara verilen yeni işlevlerin yapının mimari bütünlüğüne uyduğu, kent ve insanların ihtiyaçlarını karşılayabildiği ve tarihi kent merkezini ayağa kaldırmaya başladığı görülmüştür. Sonuç olarak atıl kalmış bu hamamların yeni işlev verilerek kullanılması yapıların geleceğe aktarılmasına neden olduğu gibi kentin kimliğine ve algılanabilirliğine olumlu katkılar sunmuştur. 2024,xx +172 Sayfa
Özet (Çeviri)
Reuse is a conservation technique that allows for the utilization of existing building stock while ensuring the sustainability of historical structures and environments. Every building is constructed and used according to the needs and expectations of its period. These buildings, which meet the functions of the period they were built, start to be unused over time as they can no longer meet changing needs and expectations and are eventually abandoned. In recent years, the technique of giving new functions to historical buildings to meet the current needs and expectations has been frequently used to integrate the historical and cultural heritage from the past into the daily life of cities. The purpose of this thesis is to evaluate the concept of reuse through the examples of the Ottoman period Muradiye (İlbeyoğlu) and Mazlumağa baths, which were restored by giving new functions in the historical city center of Kars. To this end, these baths, which were reused as caferestaurants, were studied on both urban and building scales through literature and field studies. In the literature study, the cultural heritage infrastructure of Kars city, the changes that Muradiye and Mazlumağa baths have undergone from past to present, and their architectural features were revealed. The historical city center of Kars and the mentioned baths were examined on-site, and a survey was conducted. The survey was also considered on both urban and building scales. Since Mazlumağa bath is not yet open to use, the questions on the building scale in the survey were evaluated based on the visitors of the Muradiye bath, which is in use. The analyses showed that the new functions given to the baths fit the architectural integrity of the building, meet the needs of the city and its people, and have begun to revive the historical city center. As a result, reusing these abandoned baths not only helps in transferring the buildings to future generations but also makes positive contributions to the identity and perceptibility of the city. 2024, xx +172 Pages