İklim değişikliği projeksiyonlarına göre yoncada (Medicago sativa L. cv.) farklı biçim dönemleri ve verimin lıntul multı-crop modeli kullanılarak belirlenmesi
Determination of different crop periods and yield in alfalfa (Medicago sativa L. cv.) according to climate change projections using lintul multi-crop model
  1. Tez No: 898185
  2. Yazar: FATMA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEFİDE KIZILDENİZ GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki modelleme, CO2 artışı, iklim değişikliği, LINTUL MULTI-CROP, verim artışı, yüksek CO2, yüksek sıcaklık, yonca, Alfalfa, climate change, CO2 increase, high CO2, high temperature, LINTUL MULTI-CROP, plant modeling, yield increase
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada yonca bitkisinin (Medicago sativa L. cv. Nimet ve Bilensoy-80) farklı biçim dönemlerinde iklim değişikliği projeksiyonlarının (mevcut iklim koşulları, yüksek sıcaklık (2°C ve 4°C) ve yüksek atmosferik CO2 seviyeleri (600, 800 ve 1000 ppm) verime etkilerinin belirlenmesi açıyla LINTUL MULTI-CROP modeli ile ilk kez test etmek amaçlanmıştır. Konya ve Adana illerinde modelin uygulanabilirliği test edilmiş olup modelin doğruluğunu test etmek için, iklim koşullarına uyum sağlamış yonca çeşitleri (Bilensoy-80 ve Nimet) kullanılarak daha önce yapılmış olan kontrollü deneme verilerinden ve 30 yıllık iklim verilerinden yararlanılmıştır. Adana ili Nimet yonca çeşidinde, CO2 artışında yeşil ot veriminde 3.950 kg da-1 ile ikinci, kuru ot veriminde ise 1.480 kg da-1 ile üçüncü biçimde en yüksek verimi sağlamıştır. Konya da ekilen yoncalardan ilk yıl verim alınamadığından ve verim değerleri ekildikten bir sonraki yıl elde edildiği için LINTUL MULTI-CROP modeli ile gerçekleştirilen iklim değişikliği senaryolarına dayalı Bilensoy-80 yonca çeşit verimi simülasyonları sağlıklı bir şekilde yürütülememiştir. Sonuç olarak Adana'da CO2 artışı yonca verimini artırmış, sıcaklık artışları ise ikinci ve üçüncü biçimlerde verimi yükseltmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the LINTUL MULTI-CROP model was tested for the first time to determine the effects of climate change projections (current climate conditions, high temperatures (2°C and 4°C), and elevated atmospheric CO2 levels (600, 800, and 1000 ppm) on the yield of alfalfa (Medicago sativa L. cv. Nimet and Bilensoy-80) at different harvest stages. The applicability of the model was tested in the provinces of Konya and Adana, and to assess its accuracy, previously conducted controlled trial data and 30 years of climate data were used, along with alfalfa varieties (Bilensoy-80 and Nimet) that had adapted to local climate conditions. In the Nimet alfalfa variety from Adana, the highest green forage yield under increased CO2 conditions was achieved in the second harvest, with 3,950 kg da-1, while the highest dry forage yield was obtained in the third harvest, with 1,480 kg da-1. Since no proper yield was obtained from the alfalfa planted in Konya during the first year and the yield data were collected in the following year, the simulations of the Bilensoy-80 alfalfa variety yield based on climate change scenarios using the LINTUL MULTI-CROP model could not be conducted accurately. In conclusion, the increase in CO2 levels in Adana enhanced the alfalfa yield, while temperature increases boosted the yield in the second and third harvests.