Turizm etkilerinin yerel halkın yaşam yeri memnuniyeti üzerine etkisi: Trabzon örneği
The impacts of tourism effects on the place satisfaction of local people: Trabzon example
  1. Tez No: 898195
  2. Yazar: KENAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam yeri memnuniyeti, Turizmin etkileri, Yerel halk, Living place satisfaction, Impacts of tourism, Local people
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ülkelere ekonomik fayda sağlamada çok önemli bir araç olarak görülen, dünyada hızlı büyüyen ve gelişen sektörler arasında turizm sektörü yer almaktadır. Bölgede turizm endüstrisi gelişmeye başladıkça pozitif ve negatif yönde sosyo-kültürel, çevresel ve ekonomik etkiler ortaya çıkabilmektedir. Yerel halk tarafından bu etkiler hissedilmektedir. Turizmin yerel halka yönelik etkileri üzerine ve bu etkilere bağlı olarak yaşadıkları yerden memnuniyetleri ele alınmıştır. Bu çalışmada, turizmin etkilerinin yerel halkın tutumuna yönelik ölçülmesi ile yerel halkın yaşam yeri memnuniyetini de içine alarak yaşadıkları yerden memnun olup olmadıklarını incelemektir. İlk olarak araştırma materyalini toplamak için kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Elde edilen bilgiler neticesinde bir anket hazırlanmıştır. Kullanılan anket Trabzon'da hayatını sürdüren yerel halka uygulanmıştır. Anketin uygulamasında toplumun tüm bireylerinden bilgi toplanması ve araştırma hedeflerinin gerçeğe uygun ve uygulanabilir olmasının sağlanması fikrine dayanmıştır. Araştırmaya 612 kişi katılmıştır. Anket analizi sonucunda katılımcı sayısı 511 kişiyle netleşerek analiz verilerinin dağılımı gerçekleşmiştir. Araştırmanın sonucunda, turizmin etkileri ve yaşam yeri memnuniyetleri arasındaki bütün boyutlarda anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiler, Trabzon'da yaşayan yerel halk üzerinden turizm etkilerinin yaşam yeri memnuniyeti temel alınarak geliştirilmiş bir modele bağlı kalınarak incelenmiştir. Buna göre, Trabzon'da yaşayan yerel halkın yaşam yeri memnuniyetine yönelik demografik değişkenlere, yerel halkın turizmin etkilerine ilişkin demografik değişkenlere ve yerel halkın turizmin etkilerine ilişkin yaşam yeri memnuniyeti etkisine göre anlamlı ve olumlu ya da anlamlı ve olumsuz etkileri olduğu belirtilmektedir. Yerel halk yaşam yeri memnuniyeti ile turizmin etkilerine yönelik tutumunda turizm üzerinde anlamlı ve olumlu etkiler yapmaktadır. Ancak, katılımcıların turizm etkileri ile yaşam yeri memnuniyeti araştırma değişkenleri arasında istatistiki anlamda farklılıklar olduğuna rastlanılmıştır. Son olarak elde edilen bulgular ve önerilere dayalı olarak Trabzon'da turizm alanında bilgi ve yetkiye sahip olan paydaşlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is seen as a very important tool that provides economic benefits to countries, and it is among the rapidly growing sectors in the world and everywhere in the tourism sector. As the tourism industry begins to recrudesce in the district, explicit and pessimistic sociocultural, environmental and economic affects may arise. These affects are matte by local populate. The effects of tourism on local populate and their satisfaction with the place they live in depending on these effects are discussed. In this study, the aim of this study is to mensurate the effects of tourism on the attitudes of local people and to investigate whether local populate are quenched with the situate they live, including living place satisfaction. First, a inclusive literature review was regulated to collect research material. As a result of the information obtained, a survey was arranged. The survey used was utilized to local people living in Trabzon. The application of the survey was based on the idea of accumulating information from all members of the society and ensuring that the research objectives are realistic and feasible. 612 people take part in the research. As a result of the survey examination, the number of participants was determined as 511 people and the analysis data was distributed. As a result of the research, it was decided that there was a momentous relationship between the effects of tourism and living place satisfaction in all dimensions. The relationships between the research variables were examined by adhering to a model developed based on the living place satisfaction of the affects of tourism on the local people living in Trabzon. Accordingly, it is stated that there are significant and positive or important and pessimistic effects on the living place satisfaction of the local people living in Trabzon, depending on the demographic variables, the local people's demographic variables on the affects of tourism, and the local people's living place satisfaction effect on the effects of tourism. Local people have significant and positive effects on tourism in terms of their living place satisfaction and their attitude towards the effects of tourism. However, it was found that there were statistical distinctions between the participants' tourism effects and living place satisfaction research variables. Finally, based on the findings and suggestions, suggestions were made for stakeholders who have cognition and potency in the field of tourism in Trabzon.