Gebelik ile ilişkili anksiyete ve etkileyen faktörler
Pregnancy-related anxiety and affecting factors
  1. Tez No: 898362
  2. Yazar: MÜGE ÇETİNOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN BOLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, anksiyete, risk faktörleri, ebelik 2024, 73 sayfa, Pregnancy, anxiety, risk factors, midwifery 2024, 73 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma gebelik ile ilişkili anksiyete ve etkileyen faktörleri incelenmek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan çalışmanın evrenini, İç Ege'de bir ilçe hastanesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran gebeler oluşturmuştur. Örneklem Epi info programında en küçük örneklem hesaplanarak 384 gebeye ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri 'Bireysel Tanılama Formu' ve 'Gebelik ile İlişkili Anksiyete Ölçeği' kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiş, verilerin analizinde t testi, ANOVA ve LSD post hoc testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 27,72±4.51'dir. Gebelerin gebeliğe ilişkin anksiyete ölçeği toplam puan ortalaması 63,13± 12.70 olarak tespit edilmiştir. Alt boyutlar düzeyinde incelendiğinde, benzer şekilde ölçekten alınan ölçek puanlarının düşük düzeyde olduğu ve en yüksek anksiyete puanlarının doğuma yönelik tutumlarla ilişkili olduğu (2,72±0,87), en düşük anksiyete puanlarının gebeliği kabul etmeme (1,49±0,71), beden imajı kaygıları (1,61±0,55), bebekle ilgili endişeler (1,70±0,76) ve annelikle ilgili endişeler (1,71±0,81) olduğu bulguları elde edilmiştir. Gebelerde anksiyeteyi eşin ve kendisinin öğrenim durumu, meslek, gelir durumu, yaşamın çoğunun geçtiği yer, aile tipi gibi demografik faktörler etkilemektedir. Kendini sağlıklı ve mutlu hissetme, dengeli beslenme gibi genel sağlık durumları da anksiyeteyi etkilemektedir. Ayrıca çocuk sayısı, gebelik ve doğum hakkında eğitim alma, düzenli olarak kontrole gitme, eş ile sorun yaşama, evde bakıma muhtaç birinin olması, gebelik süresince sorun yaşadığında eşten/ebeden/doktordan/arkadaştan yardım isteme, gebeliğe bağlı olarak günlük aktivitelerde sorunlar, doğum eylemi ile ilgili korku ve kaygı yaşanması gibi durumlarda anksiyeteyi etkileyen faktörler olarak bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak, araştırmaya katılan gebelerde gebeliğe ilişkin anksiyete düzeyi düşük seviyede olmakla birlikte en yüksek kaygının“doğuma yönelik tutumlar, ”tıbbi personele yönelik tutumlar ve "doğum kaygıları olması hizmet sunan sağlık profesyonellerine yol gösterici nitelikte olduğu düşünülmektedir. Birçok sosyo-demografik, obstetrik özellikler, yaşam davranışları ve sosyal destek düzeyi anksiyete ile ilişkili bulunduğundan, ebelerin yaptıkları izlemler sırasında annenin psikolojik durumunu değerlendirmeleri ve gerekli müdahaleleri planlamaları yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine pregnancy-related anxiety and its affecting factors. Materials and Methods: The population of the cross-sectional study consisted of pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Polyclinic of a district hospital in the Inner Aegean. Sample: 384 pregnant women were reached by calculating the smallest sample in the Epi info program. The data of the study were collected by face-to-face interview technique using the 'Individual Diagnosis Form' and the 'Pregnancy-Related Anxiety Scale'. Research data were analyzed using the SPSS 21.0 program, and t test, ANOVA and LSD post hoc test were used to analyze the data. Findings: The age of the pregnant women participating in the study is 27.72±4.51. It was determined that the anxiety and total score of pregnant women regarding their pregnancy was 63.13± 12.70. Sub-dimension ranges are similar, where extended scale scores are at a low level and the highest anxiety scores are with attitudes towards birth (2.72±0.87), the lowest anxiety scores are with not accepting pregnancy (1.49±0.71), body size. image concerns (1.61±0.55), concerns about the baby (1.70±0.76) and concerns about motherhood (1.71±0.81) were found in adults. Anxiety in pregnant women is caused by demographic characteristics such as the development status of both their spouse and themselves, professions, income level, where everyone lives, and family type. It includes general health conditions such as feeling healthy and happy, balanced nutrition, and anxiety. In addition, the number of children, receiving education about birth and birth, going for regular check-ups, having problems with the spouse, having someone in need of care at home, asking for help from the spouse/midwife/doctor/friend when there are problems with reproduction, problems in daily events due to pregnancy, labor and labor. Anxiety, such as experiencing related fear and anxiety, varies widely. Conclusion: As a result, although the pregnancy-related anxiety level of the pregnant women participating in the study was low, the highest concerns were“attitudes towards birth”,“attitudes towards medical personnel”and“birth concerns”, which is thought to be a guide for health professionals providing services. Since many sociodemographic, obstetric characteristics, life behaviors and social support levels are associated with anxiety, it will be useful for midwives to evaluate the psychological state of the mother during follow-ups and plan the necessary interventions.