Vajinal ve sezaryen ile doğumun sonraki gebelikteki anksiyete düzeyi üzerine etkilerinin kıyaslanması
Difference in anxiety levels with woman who gave normal delivery or ceserean section with next birth
- Tez No: 384170
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vajinal doğum, Sezaryen, Anksiyete, Doğum Şekli, ND (Vaginal/Normal vaginal delivery), CS (cesarean section), Anxiety, Type of delivery
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Normal vajinal doğum (ND) ile karşılaştırıldığında, sezaryenle (CS) doğumun komplikasyon riski daha fazla, iyileşme süresi daha uzun, memnuniyet daha az ve postpartum duygu durum bozuklukları açısından daha büyük bir risk taşıdığı bilinmektedir. Sezaryen ile doğum sayısındaki hızlı artışa rağmen psikososyal sonuçların doğum yöntemi üzerindeki etkisini teorik temelde açıklayan sadece birkaç araştırma yapılmıştır. Türkiye'de doğumların neredeyse yarısı sezaryen ile yapılmaktadır. Bu yapısıyla Türkiye Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün yüksek sezaryen sıklığına sahip olarak adlandırdığı ülkeler arasında yer alır. Ama kadınların neredeyse yarısı kayıp ve başarısızlık, düşük benlik saygısı, memnuniyetin az olması ve postpartum duygu durum bozuklukları ile ilişkili bulunmasına rağmen sezaryeni tercih etmektedir. Bu çalışmanın amacı ND ve CS ile doğumun sonraki gebelikteki anksiyete düzeyi üzerine etkilerinin kıyaslanmasıdır. İkinci doğumda anksiyetenin belirgin olarak azaldığı ve özellikle CS ile doğum yapanlarda anksiyetenin ND anksiyetesine göre daha az olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın sonucu gebelik öncesi sağlık sorunu yaşamanın, yaşanılan yerin ve gebelik sayısının anksiyeteyi ve buna bağlı olarak doğum şeklini etkileyen bileşenlerden olduğunu düşündürmektedir. Buna karşın bir işte çalışma, sigara içme, gebelik öncesi operasyon geçmişi, gebelik sırasında ve postpartum dönemde bir yardımcının olması (sosyal destek alma), alınan eğitim, gebelik öncesi tıbbi yardım alıp almama ve gebelik döneminde ortaya çıkıp devam eden bir hastalık anksiyete şiddetini etkileyen faktörlerden olmadığından doğum şeklini de etkileyemeyeceği beklenmektedir. Aynı şekilde obesite, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar da anksiyete puanlarını etkileyen bileşenlerden değildir. Hafif anksiyetenin hayatın gereği olduğu ve ihtiyaç duyulan fizyolojik bir durum olduğu düşünülürse bu çalışmada hiç anksiyete belirtisi göstermeyenler ve hafif anksiyeteli olanlar sağlıklı olduğu kabul edilebilir ve bu sayı denek sayısının üçte ikisinden fazladır. Bu durum gebelerin ancak üçte birinin anksiyete sorununun bir psikiyatriste ihtiyaç duyulacak ölçüde olduğunu düşündürmektedir. Oturulan yerin tercihi (hastaneye yakınlığı), gebelik öncesi sağlık sorunlarının varlığı ve önceki gebelik sayısı gibi değişkenlerin gebelik döneminde ve doğum sırasında gelişen anksiyete üzerindeki etkili olduğu değerlendirilmiştir. Bu değişkenlerin sonraki doğum şeklini tahmin üzerinde önemli ölçüde etkin olduğu anlaşılmaktadır. Bu sonuçlar gebe kadınların şehirde ya da ilçede yaşamasının gebelik öncesinde yaşanan sağlık sorunlarının düzeltilmesinde ve önceki gebeliklerin sonuçlarının sonraki gebelik ve doğum sürecindeki sıkıntıları hafifleteceği ve doğumun kolay geçmesinde yardımcı olacağı ve doğumun şeklini etkileyeceği düşündürmektedir. Sonuç olarak; önceki doğumunu ND yapanlar ile CS doğum yapanlar arasında doğum anksiyete düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cesarean section (CS) compared to normal vaginal delivery (ND) has greater risk of birth complications and the recovery time is also longer. It is known to cause less satisfaction and carry a greater risk of postpartum mood disorders. Despite the rapid increase in the number of births by cesarean section, only a few studies were performed to analyze (on the theoretical foundations) the impact of psychosocial consequences on the delivery method. Nearly half of the births that take place in Turkey are performed by cesarean section. Turkey with this structure has been placed in a group of high incidence of cesarean delivery countries by The World Health Organization (WHO). Although Cesarean section (CS) is associated withless satisfaction, carry a greater risk of postpartum mood disorders, loss, failure, and low self-esteem, almost half of the women prefer cesarean section. The purpose of this study is to compare birth with ND to birth with CS on the level of anxiety in the next pregnancy. The anxiety levels were found to be significantly reduced with the second birth in general. Also it is thought that women who have an CS delivery their first time have less anxiety than the women who have ND. The result of this study makes us think that having pre-pregnancy health problems, living space during pregnancy and number of previous pregnancies are few components that affect anxiety levels and the methods of delivery. In contrast, working or smoking during pregnancy, having a preoperative history, getting psychological support during pregnancy and the postpartum period, medical support or training before pregnancy, or a disease occurs and continues during pregnancy are not the factors that affect the anxiety level or delivery method. Likewise, diseases such as hypertension, obesity or diabetes are also not the factors that affect the anxiety levels. If mild anxiety is considered to be a necessity of life and indicates a normal physiological condition; in this study, subjects who have mild or no anxiety could be considered healthy which is more than two-thirds of the number of subjects. According to a study, only one third of the pregnant women have anxiety problems and may need a psychiatrist. 59 Factors such as residing near or far from hospital, the presence of pre-pregnancy health issues, and number of previous pregnancies are considered to be effective on anxiety that occurs during pregnancy and/or delivery. Also, these factors significantly affect the decision on which is the best delivery method. These results suggest that location of pregnant women (who live in city or country) is important to cure pre-pregnancy health issues, or condition of previous pregnancies would alleviate the difficulties in the next birth process, it would help during delivery and as well as help us choose the best delivery method for that woman. To conclude, there isn't found to be a significant difference in anxiety levels with women who gave ND or CS with previous birth.