Taze kadavralarda kalp kapak boyutları ve kalp duvar kalınlıkları ile kadavra antropometrik ölçümlerinin analizi
Analysis of heart valve dimensions and heart wall thicknesses in fresh cadavers and cadaveric anthropometric measurements
  1. Tez No: 898398
  2. Yazar: ZEKİYE GÖZDE KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. ERAY TÜCCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp, kalp boyutu, kalp kapakları, otopsi çalışması, Heart, heart size, heart valves, autopsy study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Dünyada ve ülkemizde en önde gelen doğal ölüm nedenini kardiyovasküler hastalıklar oluşturmaktadır. Kalp anatomisinin incelenmesi, sadece kalp hastalıklarının doğru tanı ve teşhisi için değil, ayrıca yeni teknolojik yeniliklerin (yapay kalp, kalp kapakçıkları vb.) geliştirilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada taze kadavralarda kalp kapak boyutları ve kalp duvar kalınlıkları ile kadavra antropometrik ölçümlerinin analizi yapılarak kalp boyutlarını etkileyen anatomik faktörlerin daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. Çalışmada alınan izin sonrası Ankara ve Yozgat Adli Tıp Kurum'larında yapılan otopsilerden belirlenen kriterlere uyan 100 vaka incelenmiştir. Vakaların yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi antopometrik ölçümleri ile kalp ağırlığı, kalp boyutu, kalp kapak çevre uzunlukları ve kalp duvar kalınlıkları ölçüldü. Bu ölçümlerin birrbiri ile olan ilişkileri değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS (Statistical Package for Social Science for Windows, IBM SPSS 24.0 Corp.; Armonk, NY, USA) yazılımı kullanılarak yapıldı. Vakaların 74'ü erkek, 26'sı kadın idi. Yaş ortalaması 42,91, boy ortalaması 171,03 cm, kilo ortalaması 75,93 kg bulundu. Ortalama kalp ağırlığı 375,20 g, kalp kapak çevre uzunlukları valva aortae 6,70 cm, valva mitralis 9,54 cm, valva trunci pulmonalis 7,40 cm, valva tricuspidalis 11,75 cm olarak tespit edildi. Kalp ağırlığının her iki cinsiyette triküspit ve aort kapak çevre uzunlukları ile ilişkili olduğu, erkeklerde ayrıca mitral ve pulmoner kapakta da bu ilişkinin olduğu görüldü. Kalbin boyutu transvers ve vertikal olarak ölçüldü, transvers uzunluk ortalaması 10,97 cm, vertikal uzunluk ortalaması 9,98 cm bulundu. Her iki cinsiyette de kalbin transvers uzunluğu sol ventrikül ve septum duvar kalınlığı ile ilişkili bulunurken, kalbin vertikal uzunluğu ayrıca sağ ventrikül duvar kalınlığı ile de ilişkili bulundu. Kalbin çok komponentli karmaşık yapısı çalışmamızda bütüncül olarak incelenmiş olup kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kişiye özel geliştirilebilecek teknolojiler için yol gösterici olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases constitute the leading cause of natural death in the world and in our country. The examination of heart anatomy is important not only for the correct diagnosis and prognosis of heart diseases but also for the development of new technological innovations (artificial heart, heart valves, etc.). In this study, it was aimed to better understand the anatomical factors affecting heart dimensions by analyzing heart valve dimensions, heart wall thicknesses and cadaver anthropometric measurements in fresh cadavers. After obtaining permission for the study, 100 cases that met the criteria determined from autopsies performed at Ankara and Yozgat Forensic Medicine Institutions were examined. The cases' anthropometric measurements such as age, gender, height, weight, heart weight, heart size, heart valve circumference lengths and heart wall thickness were measured. The relationships between these measurements were evaluated. Statistical analyses were performed using SPSS (Statistical Package for Social Science for Windows, IBM SPSS 24.0 Corp.; Armonk, NY, USA) software. Of the cases, 74 were male and 26 were female. The average age was 42,91, the average height was 171,03 cm, and the average weight was 75,93 kg. The average heart weight was 375,20 g and the heart valve circumference lengths were determined as aortic 6,70 cm, mitral 9,54 cm, pulmonary 7,40 cm, tricuspid 11,75 cm. It was observed that heart weight was related to tricuspid and aortic valve circumference lengths in both genders, and this relationship was also seen in mitral and pulmonary valves in men. The size of the heart was measured transversely and vertically, the average transverse length was 10,97 cm, and the average vertical length was 9,98 cm. In both genders, the transverse length of the heart was found to be associated with the left ventricular and septal wall thickness, furthermore the vertical length of the heart was also found to be associated with the right ventricular wall thickness. The multi-component complex structure of the heart has been examined holistically in our study and we believe that it will guide the development of personalized technologies for the prevention and treatment of cardiovascular diseases.