Fizyoterapistlerde liderlik yönelimlerinin motivasyon düzeyleri ile ilişkisi
The relationship of leadership orientations with motivation levels in physiotherapists
- Tez No: 898449
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fizyoterapist, Liderlik, Liderlik yönelimi, Motivasyon, Yönetici, Sağlık çalışanları
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın amacı, fizyoterapistlerin liderlik davranışlarının motivasyon ile ilişkisini araştırmaktır. Araştırmaya online olarak ulaşılan, anketi tam ve eksiksiz dolduran, Türkiye'de mezun olmuş, 206 fizyoterapist dahil edilmiştir. Araştırmada özel kurumda çalışanlar, çocuğu olanlar, idari görevi olanlar, fizyoterapi ile ilgili programlara katılanlar ile çalışma hayatında yöneticilik yapmış olanların liderlik davranış puanları yüksek bulunmuştur. Motivasyon Kaynakları Envanteri Ölçeği alt boyut sonuçlarına göre becerilerini ortaya koymada ve kararlarını vermede özgür olması , çalıştıkları kurumun hedefleri ile uyumlu olması, emeklerinin karşılığını alması fizyoterapistlerin motivasyonlarını arttığını göstermiştir. Çalışma sonuçlarına göre Liderlik Yönelimleri Ölçeği alt boyutları ile Motivasyon Kaynakları Envanteri Ölçeğinin alt boyutlarından iç motivatörler arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür (İnsan Kaynaklı r=0,350, Yapısal r=0,362, Politik r=0,272, Sembolik r=0,250, p0,05). Fizyoterapistler, liderlik yönelimleri başlığı altındaki dört tür liderlik davranışını sergilerken, kişiliklerine uygun şekilde ve yetenek ve becerileri yönünde özgürce kararlar alarak, çalıştıkları kurumun misyonu ile aynı doğrultuda hareket ederek motive olurlar. Liderlik alanında düzenlenecek eğitimlere katılmak fizyoterapistlerin önderlikte gelişmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the relationship between leadership behaviors of physiotherapists and motivation. The study included 206 physiotherapists who were reached online, completed the questionnaire completely and accurately, and graduated in Turkey. In the study, the leadership behaviour scores of those who worked in private institutions, those who had children, those who had administrative duties, those who participated in programs related to physiotherapy, and those who worked as managers in their working life were found to have high leadership behaviour scores. According to the results of the sub-dimension of the Motivation Sources Inventory Scale, the motivation of physiotherapists increased when they were free to demonstrate their skills and make decisions, when they were compatible with the goals of the institution they worked for, and when they were rewarded for their efforts.