Milletlerarası tahkim yargılamaları kapsamında asimetrik patolojik tahkim anlaşmalarının dürüstlük kuralı çerçevesinde geçerliliği
The validity of asymmetric pathological arbitration agreements in international arbitration within the framework of the principle bona fides
  1. Tez No: 898511
  2. Yazar: NURAN AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Tahkim, Tahkim Anlaşmaları, Asimetrik Tahkim Anlaşmaları, Patolojik Tahkim Anlaşmaları, Dürüstlük Kuralı, International Arbitration, Arbitration Agreements, Asymmetrical Arbitration Agreements, Pathological Arbitration Agreements, Bona Fides
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde, milletlerarası ticaretin gelişmesiyle birlikte hızlı, daha az masraflı, güvenilir ve prosedürünün taraflarca düzenlenebildiği bir çözüm yoluna gereksinim artmış bu nedenle de tahkim yolu daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla tahkim prosedürlerinin uygulanabilmesi için ise geçerli bir tahkim anlaşmasının varlığı şarttır. Yalnızca geçerli bir tahkim şartı veya anlaşmasının varlığı halinde uyuşmazlıklar tahkim yolu ile çözülebilir. Sözleşme serbestisi prensibiyle taraflar istedikleri kuralları benimseyerek tahkim anlaşması imzaladıklarında, tahkim anlaşmalarının asimetrik ve patolojik nitelikte kaleme alınması söz konusu olmaktadır. Çalışmamız kapsamında asimetrik ve patolojik tahkim klozlarının ve tahkim anlaşmalarının dürüstlük kuralları çerçevesinde geçerliliği incelenecektir. Dolayısıyla asimetrik ve patolojik milletlerarası tahkim anlaşmaları incelenirken bu anlaşmalar, belirli kriterlere göre sınıflandırılarak doktrinde, mahkemelerce ve hakemlerce ne şekilde yorumlandığı ve dürüstlük kuralı çerçevesinde geçerliliği ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, with the development of international trade, arbitration has become more preferable due to the increasing need for a fast, less costly and reliable solution where the procedure can be arranged by the parties. In order to implement arbitration procedures to resolve disputes, the existence of a valid arbitration agreement is essential. Only in the presence of a valid arbitration clause or agreement can disputes be resolved by arbitration. When the parties sign arbitration agreements, with the principle of freedom of contract, by adopting the rules they desire, asymmetric and pathological drafting of arbitration agreements may occur. In this study, the validity of asymmetric and pathological arbitration clauses and agreements will be examined within the framework of bona fides. While examining asymmetric and pathological international arbitration agreements, these agreements will be classified according to certain criteria, and furthermore, their interpretation within the doctrine, by courts and arbitrators, and their validity within the framework of bona fides principle will be examined.