Anomali belirleme yaklaşımları ile sahtekarlık tespiti
Anomaly detection approaches to identify fraud
  1. Tez No: 898648
  2. Yazar: BERKAY ERBAYAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN YILDIZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal sahtekarlık, anomali belirleme, kredi kartı sahtekarlıgı, ˘ izolasyon ormanı, tek sınıflı destek vektör makineleri, Financial fraud, anomaly detection, credit card fraud, isolation forest, one-class support vector machine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veri Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
E-Ticarette kredi kartı sahtekarlıgı, bireyler ve kurumlar için büyük bir sorun te¸skil ˘ etmektedir. Bu çalı¸sma, kredi kartı i¸slemlerinde sahtekarlıgın tespit edilmesi amacıyla ˘ anomali belirleme yakla¸sımlarının kullanılmasını incelemektedir. Tezde, kredi kartı i¸slemlerinde sahtekarlıgın tespiti için“FindOut”adı verilen yeni bir yakla¸sım ˘ geli¸stirilmi¸stir. Önerilen yakla¸sım, mü¸sterilerin geçmi¸s harcama profillerini analiz ederek ¸süpheli i¸slemleri tespit etmeyi hedeflemektedir. Ara¸stırma kapsamında kullanılan anomali belirleme yöntemleri arasında izolasyon ormanı, eliptik zarf, yerel aykırı deger ve tek sınıflı destek vektör makineleri yer almaktadır. Bu yöntemlerin ˘ etkinligi, farklı veriler ve sahtekarlık senaryoları üzerinde de ˘ gerlendirilmi¸stir. ˘ Sonuçlar, geli¸stirilen modellerin sahtekarlık tespitinde yüksek dogruluk ve dü¸sük ˘ yanlı¸s pozitif oranlarına ula¸sabildigini göstermektedir. ˘
Özet (Çeviri)
Credit card fraud in e-commerce poses a significant problem for individuals and organisations. This study examines the use of anomaly detection approaches to identify fraud in credit card transactions. In this thesis, a new approach called“FindOut”has been developed to detect fraud in credit card transactions. The approach aims to identify suspicious transactions analyzing customers' past spending profiles. The anomaly detection methods used in this research include isolation forest, elliptic envelope, local outlier factor, and one class support vector machine. The effectiveness of these methods has been evaluated on various datasets and fraud scenarios. The result shows that the developed models can achieve high accuracy and low false positive rates in fraud detection.