Metal sektöründe çalışan kadın işçilerin çalışma ortamında yaşadıkları deneyimler üzerine bir araştırma
A research on the work experiences of female workers who working in the metal sector
  1. Tez No: 898703
  2. Yazar: ESRA KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JANSET AYTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: gündelik hayat, işyeri deneyimi, metal sektörü, metal işçisi kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, daily life, workplace experience, metal industry, women metal workers, gender inequality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez, Türkiye metal sektöründe çalışan kadın işçilerin işyeri deneyimleri ve gündelik yaşamları arasındaki karşılıklı etkileşim sürecine odaklanarak, bu etkileşimin onlar üzerindeki etkisini toplumsal cinsiyet tartışmaları üzerinden analiz eder. Endüstriyel alanda kadın istihdamı bakımından yaşanan dönüşümün, metal sektöründeki izlerine mercek tutar. Sektörde artan kadın istihdamının sektörde nasıl bir etki yarattığına, kadınların ağır ve erkek egemen bir kurguya sahip sektörde emek sürecine katılırken ne tür deneyimler edindiklerine odaklanarak, bu deneyimlerin gündelik yaşamlarıyla ilişkisini ele alır. Tüm bu ilişkiler toplamının kadınların hikayesine olan etkisini açıklığa kavuşturma çalışır. Metal işçisi kadınların işyeri deneyimlerinin, gündelik pratik ve detaylarıyla olan karşılıklı ilişkisini ortaya koymaya çalışan bu araştırma, bu ilişkinin kadınlar üzerinde yarattığı etkileri onların hikayeleri üzerinden betimlerken, gündeliğin derinliği içerisindeki saklı kalanları görünür kılma çabası içerir. Gündelik hayat ve ücretli emek süreci pratiklerine yön veren kurum ve düzenlemelerin etkisini eleştirel bir perspektifle sunar. Metal işçisi kadınların, işyeri deneyimlerinin gündelik yaşamlarına olan uzantısını ele alırken, derinlemesine görüşme ve gözlem tekniğine başvurarak kadınların hikayesine kulak vermeye ve deneyimlerine tanıklık etmeye çalışır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the process of interaction between the workplace experiences and daily lives of women workers in the Turkish metal industry and analyzes the impact of this interaction on them through gender debates. It view on the traces of the industrial transformation in terms of women's employment in the metal sector. It examines on the impact of the increasing employment of women in the sector, what kind of experiences women while participating in the labor process in a harsh and male-dominated sector, and how these experiences relate to their daily lives. It aims to clarify the impact of the sum of all these relationships on the women's story. This research which seeks to reveal the interrelationship of metalworker women's workplace experiences with their daily practices and details describes the effects of this relationship on women through their stories, while making an effort to make visible what remains hidden in the depth of the everyday. It offers the impact of institutions and regulations that shape the practices of daily life and wage labor process from a critical perspective. This research which deals with the extension of metalworker women's workplace experiences to their daily lives, attempts to listen to the women's stories and witness their experiences through in-depth interviews and observation techniques.