Tekstil sektöründe çalışan işçilerin ergonomik risk ve kas iskelet sistem hastalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of ergonomic risk and musculoskeletal disorders of workers working in the textile sector
  1. Tez No: 981729
  2. Yazar: NAİLE AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL ERTUNÇ GÜLÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, CMDQ, REBA, Cornell, Risk, Tehlike, Kas-İskelet sistemi, Ergonomik Risk, Occupational Health and Safety, CMDQ, REBA, Cornell, Risk, Hazard, Musculoskeletal System, Ergonomic Risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu Çalışma tekstil firmalarında çalışan işçilerin ergonomik risk ve kas iskelet sistemi rahatsızlıkları problemlerin nasıl ortaya çıktığı ve gereken önlemler nelerdir. İncelemektir. Tekstil sektöründe çalışan kırk beş işçinin çalışma ortamında kaynaklanan meslek hastalıklarının nasıl meydana geldiğini incelenmesi ile oluşan bir araştırma tipidir. Tekstil sektöründe büyük ölçekli dış giyim (penye) alanında üretim ve dikim yapan Tekstil firmasında çalışan ve anket çalışmasını kabul eden 18-55 yaş arası ve ilk okul – lise aralığında olan 45 katılımcıya; 15 sorudan oluşan Sosyodemografik Bilgiler ile Ağrının Sıklığı, Ağrının Şiddeti ve Ağrının İşe Engel Olma Durumu olmak üzere 3 bölümü olan ve ilk bölümü 5'li Likert tipi, diğer iki bölümü 3'lü Likert Tipi ile cevaplanan 20 vücut bölümünden oluşan Cornell Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıkları ve Rapid Entire Body Assessment Anketi uygulanmış ve elde edilen veriler Statistics 26.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları ölçeği erkek ve kadın ayakta çalışma, oturarak çalışma olarak dört farklı formda incelenmekte. Ölçekte toplamda yirmi vücut bölgesi incelenmekte. Katılımcıların adını, soyadını, cinsiyetini, yaşını, boyunu, kilosunu, medeni durumu, eğitim durumu, sigara alışkanlığı, alkol alışkanlığı, haftada kaç gün ve kaç saat çalıştığı, ek mesaisi olup olmadığı, gün içeresinde mola süre, çalışma şekli, kaç aydır/ yıldır çalıştığı, kaç aydır/ yıldır tekstil sektöründe çalıştığı, tanısı konulmuş kronik hastalığı olup olmadığı, çalışma esnasında iş kazası yaşayıp yaşamadığı, son bir yıl içeresinde kas iskelet sistem rahatsızlık yaşayıp veya yaşamadığı, çalıştığı iş ortamın fiziksel koşullarına uygun olup olmadığı, haftada en az üç gün ve en az otuz dakika egzersiz yapıp yapmadığı içeren soruları katılımcılara sorarak veriler toplandı. Katılımcıların 25 (%55,6) kadın, 20 (%44,4) erkek katılımcı; 14 (%31,1) 153-160 santimetre aralığında, 15 (%33,3) 161-170 aralığında, 16 (%35,6) 171 santimetre ve üzerinde katılımcı; 17 (%37,8) 48-65 kilogram aralığında, 17 (%37,8) 66-80 kilogram aralığında, 11 (%24,4) 81 kilogram ve üzerinde katılımcı; 21 (%46,7) 18-30 yaş aralığında, 15 (%33,3) 31-40 yaş aralığında, 9 (%20,0) 41 yaş ve üstü katılımcı; 10 (%22,2) ilköğretim mezunu, 33 (%73,3) lise mezunu, 2 (%4,4) ön lisans mezunu katılımcı; 18 (%40,0) bekar, 27 (%60,0) evli katılımcı; Çalışma ortamlarında meydana gelecek olan bedensel ve zihinsel faktörler nelerdir. Bu faktörler için nasıl önlemler alınır ve nasıl bir çalışma yapılmalıdır. Bu analizlerden biri olan Rapid Entire Body Assessment ve Cornell Kas İskelet Sistemi Rahatsızlığı çalışma duruşları risk belirleyen vücudun tüm kısımlarını değerlendirmesini sağlayan bir yöntem ile incelenmiştir. On bir vücut bölgesinde (boyun, sağ ve sol omuz, üst kol, önkol ve el bileği, sırt ve bel bölgesi) kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının (ağrı/sızı/rahatsızlık hissi) şiddetini ve ne kadar sıklıkta ortaya çıktığı, bu rahatsızlıkların ağrı şiddetini, işi engelleyip veya engellemediğine dair soruları içermektedir. Bu sonuçların doğrultusunda özellikle tekstil çalışanları kas- iskelet sistemi sonucunda yaptığı şikayetler ve ergonomik risk düzeyleri ergonomi eğitimi vererek azalma görülebilir. Bu eğitimlerin farklı bölümlerde çalışanlarında aynı sonuca ulaşabileceği düşüncesi ile bu bölümlerde özel çalışmalar yapılasında fayda olabileceği düşünülmektedir. Özellikle statik oturma sıklığı çok uzun olan dikim bölümü çalışanların makinada uzun süre oturarak çalışmaları kas iskelet sistemi rahatsızlıkları hakkında farkındalıkların tanımlanması ve ergonomik risk değerlendirilmesi önerilebilir bir çalışma olabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates how ergonomic risks and musculoskeletal disorders arise among textile workers, and what precautions are needed. This research involves examining the occurrence of occupational diseases arising in the workplace of forty-five textile workers. Forty-five participants, aged 18-55, with primary to high school degrees and working at a textile company engaged in large-scale outerwear (combed cotton) production and sewing within the textile sector, were administered the Cornell Musculoskeletal Disorders and Rapid Entire Body Assessment Questionnaire, consisting of 15 questions on sociodemographic information and 20 body parts: Frequency of Pain, Intensity of Pain, and Pain Interference with Work. The first part is answered on a 5-point Likert-type scale, while the other two parts are answered on a 3-point Likert-type scale. The data obtained were analyzed using the Statistics 26.0 package program. Data were collected by asking participants questions such as their name, surname, gender, age, height, weight, marital status, educational status, smoking habit, alcohol habit, how many days and hours they work per week, whether they have overtime, duration of breaks during the day, working style, how many months/years they have been working, how many months/years they have been working in the textile sector, whether they have a diagnosed chronic disease, whether they have had a work accident during work, whether they have had a musculoskeletal disorder in the last year, whether their work environment is suitable for physical conditions, and whether they exercise for at least thirty minutes at least three days a week. Of the participants, 25 (55.6%) were female, 20 (44.4%) were male; 14 (31.1%) were between 153-160 centimeters, 15 (33.3%) were between 161-170, 16 (35.6%) were 171 centimeters and over; 17 (37.8%) were between 48-65 kilograms, 17 (37.8%) were between 66-80 kilograms, 11 (24.4%) were 81 kilograms and over; 21 (46.7%) were between 18-30 years old, 15 (33.3%) were between 31-40 years old, 9 (20.0%) were 41 years old and over; 10 (22.2%) were primary school graduates, 33 (73.3%) were high school graduates, 2 (4.4%) were associate degree graduates; 18 (40.0%) single, 27 (60.0%) married participants.What are the physical and mental factors that may arise in work environments? How can precautions be taken against these factors, and what kind of work should be conducted? One of these analyses, the Rapid Entire Body Assessment and the Cornell Musculoskeletal Disorder, was examined using a method that allows for the assessment of all body parts that determine risk in working postures. It included questions about the severity and frequency of musculoskeletal disorders (pain/ache/discomfort) in eleven body regions (neck, right and left shoulder, upper arm, forearm and wrist, back, and lumbar region), the severity of these pains, and whether they interfere with work. Based on these results, it may be possible to reduce the complaints and ergonomic risk levels experienced by textile workers, particularly those related to musculoskeletal disorders, through ergonomics training. Given that this training can achieve the same results for employees in different departments, it is suggested that specialized studies in these departments would be beneficial. A study recommending awareness of musculoskeletal disorders and ergonomic risk assessments may be recommended, particularly for sewing workers, who often sit at machines for extended periods.