19.yüzyıldan günümüze Türk resim sanatında mimari illüstrasyon
Architectural illustration in Turkish art of painting from 19th century to present day
  1. Tez No: 898819
  2. Yazar: ESMA TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 19.yüzyıl Sanatı, İllüstrasyon, Mimari İllüstrasyon, 19th Century, Illustration, Architectural Illustration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Resim sanatının ifade biçimlerinden birisi olan illüstrasyonun kendi içinde alt türleri bulunmaktadır ve bunlardan biri mimari illüstrasyondur. Mimari illüstrasyon, görsel imgeyi ve inşa edilmiş yapıları birçok açıdan resimleme biçimidir ve bu sayede sanatçının duygu ve düşünce biçimini en etkili şekilde ifade etmesine olanak sağlar. Tarihin ilk barınma amaçlı kullanım alanları mağaralardır. Mağaralar, insanın doğal yerleşim yerleri olarak bir nevi mimari yaşam alanlarıyla ilişkisinin başlangıcıdır. İnsan ve barınma zorunluluğu, mimarinin tarih boyunca en çok önem verdiği konulardan biri olmuştur. İnşa edilen yapılar bazen sadece basit bir yaşam alanı sağlarken, bazen de etkileyici ve süslü saraylara dönüşmüştür. Mimari eserler, dinsel ya da siyasi hangi amaç için inşa edilirse edilsin, son derece görkemli ve yüzyıllara meydan okuyan yapılardır. İnsanın tarihsel gelişimi üzerinde son derece etkili olan mimari eserler, sanat anlayışı içinde birçok sanatçıya esin kaynağı olmuştur. Türk sanatçılar ve illüstratörler eserlerinde sıkça mimari illüstrasyon kullanmışlardır. Endüstri devriminin yaşanmasıyla birlikte, tüm dünyada sanatçılar eserlerinde farklı tekniklerin ve farklı düşüncelerin gelişme göstermesiyle yeni anlatım biçimleri geliştirmiştir. Oluşturulan yeni bakış açıları daha cesur ve yenilikçi yaklaşımlarla çalışmaya olanak tanımıştır. Mimari illüstrasyon, ister düşsel ister gerçekçi bir bakış açısıyla üretilsin her dönemin ihtiyaçlarına, imgelerine farklı perspektifler getirerek sanat anlayışına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Illustration which is one of the ways of expression for the art of painting has subgenres within itseld and one of these is architectural illustration. Architectural illustration is the way to paint visual image and built construction from various perspectives and it helps the artist to express his/her emotion and thinking in the most effective way. The first areas of usage as shelter in the history are caves. Caves are, in a sense, the beginning of humanity's relationship with architectural living spaces as natural dwellings. People and the necessity to sheltering are one of the subjects that have been very significant for architecture throughout the history. The structures that were built sometimes provided just a simple living space, while at other times they transformed into impressive and ornamented palaces. Regardless of whether they are built for religious or political purposes, architectural works are constructions that have been extremely magnificent and have defied centuries. Architectural works that are quite effective on the historical development of humanity, have been the sources of inspiration for many artists within the artistic perspective. Turkish artists and illustrators often use architectural illustration in their works. With the occurrence of the Industrial Revolution, artists worldwide developed new forms of expression in their works through the advancement of different techniques and ideas. The new perspectives that were formed have allowed for bolder and more innovative approaches to work. Whether produced with an imaginative or realistic perspectives, architectural illustration contributes to the understanding of art by offering different perspectives on the needs and imagery of each era.