GRI standartlarına göre sürdürülebilirlik raporlaması kalitesinin firma piyasa değerine etkisi: BİST'te bir araştırma
The impact of sustainability reporting quality on firm market value according to GRI standards: A research on BIST
- Tez No: 898826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Raporlaması Kalitesi, GRI, Değer İlişkisi, Sustainability, Sustainability Reporting Quality, GRI, Value Relevance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı, işletmelerin sürdürülebilirlik raporu kalitesinin ve bu raporun ekonomik, çevresel ve sosyal boyut kalitelerinin, işletmenin piyasa değeri ile olan ilişkilerini incelemektir. Çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören, 2017-2021 döneminde GRI Standartları kapsamında sürdürülebilirlik raporu yayımlamış olan 32 şirketin sürdürülebilirlik raporları kullanılmıştır. Sürdürülebilirlik raporu kalitesi ve bu raporun ekonomik, çevresel ve sosyal boyut kalitelerine ilişkin ölçütler içerik analizi yöntemi ile puanlanarak belirlenmiştir. Puanlama ise GRI Standartları'nda raporlama kalitesini belirlemek için tanımlanan ilkeler dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada değer ilişkisi analizi kullanılarak işletmenin piyasa değeri belirleyicileri araştırılmaktadır. Muhasebe verileri ve sürdürülebilirlik raporlama kalitesi ile ilgili değişkenlerin firma değeri üzerindeki etkileri panel veri analizi ile belirlenmiştir. Analiz sonuçları şirketlerin hisse başına defter değerinin, sürdürülebilirlik raporlaması kalitesinin ve raporun ekonomik, çevresel ve sosyal boyut kalitelerinin şirketlerin piyasa değeri üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkilerinin olduğunu göstermektedir. Sürdürülebilirlik raporlaması kalitesi paydaşların karar alma süreçlerinde belirleyici bir role sahiptir. Yöneticiler de bu doğrultuda sürdürülebilirlik raporu kalitesini artırarak şirketin piyasa değerini ve yatırımcı güvenini yükseltme hedefiyle stratejik kararlar alabilirler. Sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgi küresel ölçekte yapılacak standardizasyon çalışmaları ve denetim mekanizmalarının kurulmasına ilişkin güçlü düzenlemeler ve teşvikler ile sürdürülebilirlik raporlaması kalitesinin artırılması, işletmelerin rekabet gücünü ve piyasa değerini artırabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the sustainability reporting quality of companies and also the economic, environmental and social dimension quality of these reports and the firm market value. In this study, sustainability reports of 32 companies traded on Borsa Istanbul that published sustainability reports within the scope of GRI Standards in the 2017-2021 period were used. The criteria related to sustainability reporting quality and the economic, environmental and social dimensions quality of this reports were determined by scoring with the content analysis method. Scoring was carried out by taking into account the principles defined in the GRI Standards to determine report quality. The study investigates the determinants of firm market value by using value relevance analysis. The effects of variables accounting data and sustainability reporting quality on the firm value were determined by panel data analysis. The results of the analysis show that the book value per share, the sustainability reporting quality and the quality of the economic, environmental and social dimensions of the reports have significant positive effects on the firm market value. Sustainability reporting quality plays a decisive role in stakeholder's decision-making process. Accordingly, managers can make strategic decisions with the aim of increasing the firm market value and investor's confidence by improving the quality of the sustainability report. Increasing the quality of sustainability reporting through strong regulations and incentives for the establishment of global standardization studies and audit mechanisms for sustainability reporting can increase the competitiveness and market value of firms.