Erzurum Büyükşehir Belediyesi evsel ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkış suyunda mikroplastik tespiti
Detection of microplastics in inlet and effluent water of Erzurum Metropolitan Municipality domestic advanced biological wastewater treatment plant
  1. Tez No: 898855
  2. Yazar: BEYZA SENA ÖZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ERDEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Atıksu, Mikroskobik Sayım Ağustos 2024, 65 sayfa, Microplastics, Wastewater treatment plant, Erzurum, Microplastic character
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Son zamanlarda dikkat çeken önemli kirleticiler arasında yer alan mikroplastikler, 5 mm'den küçük plastik parçacıklar olarak tanımlanır. Mikroplastikler oluştukları kaynaklardan (evsel, endüstriye ve ulaşım) kanalizasyon ve yağışlar vasıtasıyla atık su artıma tesislerinde görülme potansiyeli yüksektir. Bundan dolayı bu konuda çalışmalar giderek artmaktadır. Tez çalışması kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi Evsel İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisinde günlük kullanım sonucu açığa çıkan atık sularda giriş ve çıkış su numunelerinde bulunan mikroplastik miktarının ve türünün tespit edilmesi ve mikroplastik kirliliğinin araştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Erzurum İli Atıksu Arıtma Tesisinde giriş ve çıkış olmak üzere belirtilen noktalardan temin edilen atıksu numunelerinde mikroplastikleri izole etme yöntemi optimize edilmiştir. Daha sonra mikroplastik kirliliğin mevcut konsantrasyonları belirlenmiştir. Erzurum İli Atıksu arıtma tesisinde mikroplastik kirliliği, mevsime göre değişiklik gösterebileceğinden 7 ay boyunca günlük numune alınarak mikroplastik analizi yapılmıştır. Daha sonra mikroskop kullanılarak mikroplastikler görsel olarak saptanmıştır. Bulgular: Erzurum Büyükşehir Belediyesi atıksu arıtma tesisinden alınan numunelerde mikroplastikler, ölçekli filtre kağıtları üzerinde incelenmiş ve 10 farklı bölgede yapılan toplam 30 ölçümle giriş-çıkış mikroplastik sayıları aylara göre belirlenmiştir. Mart 2023 - Ekim 2023 arasında günlük alınan su numunelerinde mikroplastik miktarı adet/m³ olarak ölçülmüş ve“MP/m³”olarak ifade edilmiştir. Sonuç: Çalışmanın tüm verileri bir arada incelendiğinde, mikroplastik sayısının en fazla yaz aylarında olduğu belirlenmiştir. Bu durumun nedeni olarak, yaz aylarında sıcaklığın artmasına bağlı olarak atıksu artıma tesisine gelen su debisinin azalması kozmetik ürünlerinin daha fazla kullanılması ve buna bağlı olarak atık miktarının artması gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Microplastics are defined as plastic particles smaller than 5 mm, which are among the important pollutants that have recently attracted attention. Wastewater treatment plants are recognized as a potential source of microplastics and studies on this subject are increasing. Within the scope of the thesis study, it was aimed to determine the amount and type of microplastics found in the inlet and outlet water samples in the wastewater released as a result of daily use in Erzurum Province Wastewater Treatment Plant and to investigate microplastic pollution. Method: The method of isolating microplastics in wastewater samples obtained from the inlet and outlet points of Erzurum Province Wastewater Treatment Plant was optimized. Then, the current concentrations of microplastic pollution were determined. Since the load of microplastic pollution in Erzurum Province Wastewater Treatment Plant may vary according to the season, daily samples were taken for 7 months and analyzed for microplastics. Microplastics were then visually detected using a microscope. Results: Microplastics in samples taken from Erzurum Metropolitan Municipality WWTP were analyzed on scaled filter papers and the number of inlet and outlet microplastics was determined according to the months with a total of 30 measurements made in 10 different regions. The amount of microplastics in water samples taken daily between March 2023 and October 2023 was measured in units/m³ and expressed as“MP/m³”. Findings: When all the data of the study were analyzed together, it was determined that the highest number of microplastics was found in the summer months. The reason for this situation may be the decrease in water density in the wastewater treatment plant due to the increase in temperature in summer months, increased use of cosmetic products and consequently increased amount of waste.