Sosyal belediyecilik uygulamaları Erzurum Büyükşehir Belediyesi örneği
Social municipality practises the sample of Erzurum Metropolitan Municipality
- Tez No: 664345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Belediyecilik, Sosyal Belediyecilik, İstihdam Politikaları, Erzurum, Social Policy, Municipalism, Social Municipalism, Employment Policies, Erzurum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı; belde halkının ortak, mahalli ihtiyaçlarını karşılayan ve hizmetlerini gören, kamu tüzel kişiliğine sahip yerel yönetim organı olan belediyelerin sosyal içerikli faaliyetlerini ortaya koymak farklı politikaların üretilebilmesine zemin hazırlamaktır. Türkiye de artan kentsel nüfus ve beraberinde ortaya çıkan işsizlik, yoksulluk, yaşlanma, kültürel uyum vb. sosyal sorunlar merkezi otoritenin bir erki olan belediyelerin toplumsal düzeyde sorumluluklarını artırmıştır. Türkiye'nin Doğusu özelde Erzurum işsizlik ve göçün kronikleştiği bir coğrafya olma durumunadır. Son yıllarda istihdam oranlarının artması, göç hızının düşmesine rağmen bölgede işgücüne katılım beklentilerin altındadır. Erzurum da iş gücüne katılımı artırma ve etkin istihdam politikaları ile farklı çalışma alanları oluşturabilmek maksadıyla birçok kuruluş gibi belediyeler de farklı politikalar takip etmektedirler. Erzurum Büyükşehir Belediyesi 5393 sayılı kanun kapsamın da ildeki sosyo ekonomik yapıyı göz önünde bulundurularak çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır. Bu çalışmanın araştırma konusunu oluşturan Erzurum sanat ve meslek eğitim kurslarında (ESMEK) katılımcılara anket düzenlenerek Erzurum Büyükşehir Belediyesinin sosyal belediyecilik uygulamalarından memnuniyet, talep ve şikâyetler alınmış gerçekleştirilmesi gereken sosyal politikalar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; To lay out the social activities of the municipalities, which are the local government body, which has a public legal personality, is to prepare the ground for the production of different policies. Turkey also increased urban population and emerged along with unemployment, poverty, aging, cultural adjustment and so on. social problems have increased the responsibilities of the municipalities, which are a power of the central authority, at the social level. Erzurum in Eastern Turkey have a special status regions where unemployment and foremost immigration chronic. Although the employment rates have increased in recent years and the rate of immigration has decreased, labor force participation in the region is below expectations. Municipalities, like many organizations, follow different policies in order to increase participation in the workforce in Erzurum and to create different working areas with effective employment policies. Erzurum Metropolitan municipality carries out various studies within the scope of Law No. 5393, taking into account the socio-economic structure of the province. In the Erzurum arts and vocational education courses which constitute the research subject of this study, a survey was conducted to the participants, and the social policies to be realized were determined from Erzurum Metropolitan Municipality's social municipal practices.