Seronegatif nöromiyelitis optika hastalarında tanımlanmamış antijenik hedeflerin araştırılması
Investigation of unidentified antigenic targets in patients withseronegative neuromyelitis optica
  1. Tez No: 898854
  2. Yazar: ZERRİN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM İSMAİL KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöromiyelitis optika, multipl sklerozis, otoantikor, Chloride intracellular channel protein 1, Neuromyelitis optica, multiple sclerosis, autoantibody, chloride intracellular channel protein 1
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Nöromiyelitis optika spektrum hastalıkları (NMOSH) santral sinir sisteminin özürlülük yaratan bir hastalığıdır. Olguların büyük bir kısmında Aquaporine-4 (AQP4) antijenine karşı patojen antikorlar tespit edilmiştir. Antikor tespit edilemeyen seronegatif NMOSH grubunun ise patogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Spinal kord ve optik sinir ağırlıklı tutulum ile seyreden bir multipl sklerozis (MS) altipi olan optikospinal MS (OSMS) olguları özellikle seronegatif grup ile ayırıcı tanıda zorluklara neden olmaktadır. Bu çalışmada amacımız seronegatif NMOSH grubunda astrosit antijenlerine karşı henüz tanımlanmamış antikorların saptanması, OSMS ile ayrıcı tanıya yardımcı biyobelirteçlerin saptanmasıdır. Yöntem: Çalışma için seronegatif NMOSH(n=30), OSMS (n=10), ve sağlıklı kontrol (n=5) olgularından elde edilen serumlarda astrosit yüzey antijenlerine karşı antikor varlığı primer sıçan astrosit kültürü ile araştırıldı. Spesifik bağlanma izlenen olgu serumlarında antijen-antikor kompleksleri immünpresipitasyon (İP) yöntemi ile çöktürülerek, ürünler jel elektroforezde yürütüldü. Sağlıklı kontrollerden farklılık gösteren bantlar içeren örnekler hedef antijenin tanımlanabilmesi için kütle spektrometre ile analiz edildi. Biyoinformatik analizler sonucu daha geniş bir olgu grubunda (AQP4 pozitif NMOSH=19, seronegatif NMOSH=11, OSMS =29, konvansiyonal MS (KMS)= 36, rekürren inflamatuvar optik nörit (RİON)=15, sağlıklı kontrol=36) home-made Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) yöntemi ile antikor varlığı doğrulandı. Bulgular: Primer astrosit kültüründe 2 seronegatif NMOSH ve 5 OSMS olgusunda immün boyama izlendi. Bu örneklerle yapılan İP incelemesinde yalnızca OSMS grubunda birden fazla olguda ortak protein bantları izlendi. Kütle spektrometre incelemesi ve biyoinformatik analizler sonucu Chloride intracellular channel protein 1 (CLIC1) hedef antijen olarak tespit edildi. ELISA ile doğrulama deneyleri OSMS ve RİON gruplarında CLIC1 antikor pozitifliği olduğunu gösterdi. Sonuç: CLIC1 antijenine karşı gelişmiş antikorlar OSMS grubu ile seronegatif NMOSH olgularında ayırıcı tanı için yardımcı olabilecek bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Neuromyelitis optica spectrum disorders (NMOSD) is a disabling disease of the central nervous system. Pathogenic antibodies against Aquaporine-4 (AQP4) antigen were detected in most of the cases. The pathogenesis of the seronegative NMOSD group in which no antibodies could be detected has not yet been fully elucidated. Optico-spinal multiple sclerosis (OSMS) cases with predominantly spinal cord and optic nerve involvement cause difficulties in the differential diagnosis, especially with the seronegative group. Our aim in this study is to establish the unidentified antibodies against astrocyte antigens in the seronegative NMOSD and to identify biomarkers that help differential diagnosis with MS-SCON. Method: For the study, the presence of antibodies against astrocyte surface antigens in the sera obtained from seronegative NMOSD(n=30), OSMS (n=10), and healthy control(n=5) cases were investigated by primary rat astrocyte culture. Antigen-antibody complexes were precipitated by immunoprecipitation (IP) method in the sera of the cases with specific binding, and the products were carried out in gel electrophoresis. Samples containing bands that differed from healthy controls were analyzed by mass spectrometry to identify the target antigen. After bioinformatic analysis, the presence of antibodies was confirmed by the home-made Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) method with a larger cohort (AQP4 positive NMOSD=19, seronegative NMOSD=11, OSMS =29, conventional MS (CMS)= 36, recurrent inflammatory optic neuritis (RION)= 15, healthy control=36) Results: Immunostaining was observed in 2 seronegative NMOSD and 5 OSMS cases in primary astrocyte culture. Gel electrophoresis of the IP products of these samples revealed the bands that were observed only in OSMS group. Chloride intracellular channel protein 1 (CLIC1) was identified as the target antigen after mass spectrometry and bioinformatic analysis. Confirmation experiments by ELISA showed antibody positivity in OSMS and RION groups. Conclusion: Antibodies against CLIC1 antigen may be a helpful biomarker for differential diagnosis in OSMS group and seronegative NMOSD cases.