Belediyelerde halkla ilişkiler uygulamaları: Erzurum Büyükşehir Belediyesi örneği
Public relations practices in municipalities: a cone study for Erzurum Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 289515
  2. Yazar: CENAP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Yerel Yönetim, Belediye, Vatandaş, Erzurum, Public Relations, Local Government, Municipality, Citizen, Erzurum
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Halkla ilişkiler, belediyelerin mevcut çalışmalarına ilişkin başarılarını olumlu yönde etkileyen ve yapılması hedeflenen çalışmaları yönlendiren en önemli uygulamalardan birisidir. Bu durum Erzurum gibi nüfusun fazla olduğu büyükşehir belediyelerinde daha fazla önem kazanmaktadır.Bu çalışmada ilk olarak; halkla ilişkilerin tanımı yapılarak, ortaya çıktığı andan günümüze kadar ki gelişimi ve diğer ülkelerdeki uygulamalarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde, halkla ilişkilerin ilgili olduğu alanlar ve kullandığı araçlar ele alınmış, üçüncü bölümde ise halkla ilişkilerin belediyelerdeki önemi açıklanmıştır. Son olarak, Erzurum Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan vatandaşların halkla ilişkiler uygulamaları konusundaki memnuniyetleri, beklentileri araştırılmış ve çalışma kapsamında 400 kişiyle yüz yüze görüşülerek 54 sorudan oluşan bir anket uygulaması yapılmıştır.Elde edilen veriler istatistiksel değerlendirmelere tabi tutulmuş, alınan sonuçlar ışığında Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut ve gelecek halkla ilişkiler faaliyetleri durumu tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin halkla ilişkiler uygulamalarını halka yeterince yansıtamadığı ve birçok halkla ilişkiler faaliyetlerinde yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Public relations, positively affecting the achievements of municipalities and directing the targeted studies, is one of the most important applications. This comes into prominence mostly in populous metropolitan municipalities such as Erzurum.In this study, firstly, the definition of public relations was given, the develeopment of public relations from the moment of its appearance, and its practices in other countries were mentioned. In the second chapter, the related areas and means of public relations were discussed, and the third chapter focused on the importance of public relations in municipalities. Finally, the pleasure and expectations of the citizens living within the borders of Erzurum Metropolitan Municipality about the public relations practices were examined, and a questionaire consisting of 54 questions was applied to 400 people in face-to-face interviews.The obtained data was subjected to statistical evaluation, in the light of the results the current and future status of public relations activities were discussed and some suggestions were proposed. The results show that Erzurum Metropolitan Municipality is ineffective in applying public relations practices to the public and insufficient in many public relations activities.