Eflâtun'un diyaloglarının mantıksal açıdan incelenmesi
Examination of Plato's dialogues from a logical perspective
  1. Tez No: 898876
  2. Yazar: YAĞMUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sokrates, Eflâtun, Kavram, Önerme, Akıl Yürütme, Retorik, Diyalektik, Socrates, Plato, Concept, Proposition, Reasoning, Rhetoric, Dialectics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Biz Eflâtun'un Diyaloglarının Mantıksal Olarak İncelenmesi isimli doktora çalışmamızda önce Antik Yunan dünyasına kısa bir göz atarak dönemin felsefî ve sosyo kültürel yapısına kısaca temas edeceğiz. Eflâtun'un felsefî düşüncesinin oluşup gelişmesinde en büyük pay sahibi olan hocası Sokrates'e ve onun her daim mücadele ettiği sofistlere eğilmek zarureti hasıl olmuştur. Zira Sokrates ve sofistlerin fikri tartışmaları sonucu Eflâtun'un, felsefesini kurmasında büyük rol oynadığı malumdur. Çalışmada Eflâtun'un diyaloglarının tamamını mantıksal açıdan incelenmeye çalışılmış; bu yapılırken söz konusu eserler, kavramlar, önermeler ve akıl yürütmeler olarak tasnif edilmiştir. Tezde, diyalektik ustası olan Eflârun'un tartışma yöntemi olan diyalektik/cedel üzerinde daha ayrıntılı durma gereği hasıl olmuştur. Bu çalışmadaki amacımız Aristoteles'ten önce mantığın Yunan düşün dünyasında var olduğunu göstermektir. Böylece Organon adlı eseri ile tarihe mantığın kurucusu olarak geçen Aristoteles'i yetiştiren Eflâtun'un eserlerinin mantık ilminden azade olmadığını ortaya koymaya, onun eserleriyle, Aristoteles'e bir ön hazırlık oluşturduğunu kanıtlamaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
In our doctoral study titled Logical Analysis of Plato's Dialogues, we will first take a brief look at the general panorama of the Ancient Greek world and briefly touch upon the philosophical and socio-cultural structure of the period. It became necessary to focus on his teacher Socrates, who had the greatest share in the formation and development of Plato's philosophical thought, and the sophists with whom he always struggled. It is known that Plato played a major role in establishing his philosophy as a result of the intellectual discussions between Socrates and the sophists. In the study, all of Plato's dialogues were tried to be examined logically; While doing this, the works in question were classified as concepts, propositions and reasoning. In the thesis, it became necessary to dwell in more detail on the discussion method (cedel) of our philosopher, who is a master of Dialectics. Our aim in this study is to show that logic existed in the Greek intellectual world before Aristotle. Thus, we will try to demonstrate that the works of Plato, who educated Aristotle, who went down in history as the founder of logic with his work Organon, were not free from the science of logic, and to prove that his works constituted a preliminary preparation for Aristotle.