Yönetici hemşirelerde zaman yönetiminin yönetsel stres ve kariyer tatminine etkisi
The effect of time management on managerial stress and career satisfaction in executive nurses
  1. Tez No: 898878
  2. Yazar: GÖNÜL KAPITAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKHET BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman yönetimi, Yönetsel stres, Kariyer tatmini, Yönetici hemşire, Time management, Managerial stress, Career satisfaction, Manager nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, yönetici hemşirelerde zaman yönetiminin yönetsel stres ve kariyer tatminine etkisini belirlemektir. Bu tanımlayıcı nitelikteki çalışmanın evrenini bir üniversite hastanesi ve iki kamu hastanesinde çalışan yönetici hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada yönetici hemşire sayısı dikkate alınarak bir örneklem seçimine gidilmeden tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, gerekli izinler alındıktan sonra çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan 166 yönetici hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, dört bölümden oluşan anket formu ile toplanmıştır. Hemşirelerin bireysel ve mesleki özelliklerini içeren tanımlayıcı bilgiler soru formu, Zaman Yönetimi Ölçeği (ZYÖ), Yönetsel Stres Ölçeği (YSÖ) ve Kariyer Tatmini Ölçeği (KTÖ). Araştırmada elde edilen veriler SPSS 23.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeklerin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanılmıştır. Hemşirelerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon ve Lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Yönetici hemşirelerin Zaman Yönetimi Ölçeği toplam puan ortalaması 101,45±12,01 olarak orta düzeyde saptanmıştır. Yönetici hemşirelerin Yönetsel Stres Ölçeği puan ortalaması 111,67±29,65 olarak orta düzeyde saptanmıştır. Yönetici hemşirelerin Kariyer Tatmini Ölçeği puan ortalaması 17,03±4,68 olarak orta düzeyde saptanmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda zaman yönetimi ölçeği toplam puanıyla kariyer tatmini ölçeği puanı arasında anlamlı, pozitif yönlü, zayıf bir ilişki saptanmıştır (r=0,153, p=0,050). Zaman planlaması alt boyutu puanıyla kariyer tatmini ölçeği puanı arasında anlamlı, pozitif yönlü, zayıf bir ilişki saptanmıştır (r=0,211, p=0,006). Zaman harcattırıcılar alt boyutu puanıyla yönetsel stres ölçeği puanı arasında anlamlı, pozitif yönlü, zayıf ilişki saptanmıştır (r=0,168, p=0,031). Yapılan regresyon analizi sonucunda zaman harcattırıcılar puanlarındaki artışın yönetsel stres puanlarını artırdığı saptanmıştır (β=0,221). Zaman yönetimi ölçeği puanları arttıkça kariyer tatmini ölçeği puanlarının da arttığı saptanmıştır (β=0,153). Zaman planlaması puanlarındaki artışın kariyer tatmini puanlarını artırdığı saptanmıştır (β=0,199). Zaman harcattırıcılar puanlarındaki artışın kariyer tatmini puanlarını azalttığı saptanmıştır (β=-0,186). Sonuç olarak yönetici hemşirelerin zaman yönetiminin ve zaman planlamasının kariyer tatmin düzeyini arttırdığı ve zaman tuzaklarının yönetici hemşirelerde yönetsel stres düzeyini arttırırken kariyer tatmin düzeyini ise azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of time management on managerial stress and career satisfaction in nurse managers. The population of this descriptive study consists of nurse managers working in a university hospital and two public hospitals. In this study, an attempt was made to reach the entire population without selecting a sample by taking into account the number of nurse managers. This research was conducted with 166 nurse managers who volunteered to participate in the study after obtaining the necessary permissions and meeting the inclusion criteria. Data were collected with a survey form consisting of four parts. Descriptive information questionnaire including individual and professional characteristics of nurses, Time Management Scale (TMS), Managerial Stress Scale (MSS), and Career Satisfaction Scale (CSS). The data obtained in the research were evaluated using the SPSS 23.0 statistical program. Frequency and percentage analyses were used to determine the descriptive characteristics of the nurses participating in the research and mean and standard deviation statistics were used to analyze the scales. Parametric methods were used to analyze the data. The relationships between the dimensions determining the nurses' scale levels were examined through Pearson correlation and linear regression analyses. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and post hoc (Tukey, LSD) analyses were used to examine the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of nurses. The mean total score of the manager nurses on the Time Management Scale was found to be at a moderate level of 101.45±12.01. Managerial nurses' average score on the Managerial Stress Scale was found to be at a moderate level of 111.67±29.65. The average Career Satisfaction Scale score of manager nurses was found to be at a moderate level of 17.03±4.68. As a result, of the correlation analysis, a significant, positive, weak relationship was found between the time management scale total score and the career satisfaction scale score (r = 0.153, p = 0.050). A significant, positive, weak relationship was found between the time planning subscale score and the career satisfaction scale score (r = 0.211, p = 0.006). A significant, positive, weak relationship was found between the time wasters subscale score and the managerial stress scale score (r=0.168, p=0.031). As a result of the regression analysis, it was determined that the increase in time wasters scores increased managerial stress scores (β = 0.221). As time management scale scores increased, career satisfaction scale scores also increased (β = 0.153). It was found that an increase in time planning scores increased career satisfaction scores (β = 0.199). It was found that an increase in time wasters scores decreased career satisfaction scores (β = -0.186). As a result, it was determined that time management and time planning of nurse managers increased the level of career satisfaction, and time traps increased the level of managerial stress in nurse managers and decreased the level of career satisfaction.