Türkiye'de sağlık turizminin yeri, önemi ve sağlık turizminde yapılan araştırmaların bibliyometrik analizi
The place and importance of health tourism in Turkey and bibliometric analysis of researches conducted in health tourism
  1. Tez No: 898944
  2. Yazar: GÖKÇEN HATİCE YAPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Turizmi, Bibliyometrik Analiz
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türkiye, sağlık turizmi açısından dünya genelinde önemli bir destinasyon olarak öne çıkmaktadır. Coğrafi konumu, uygun maliyetli tedavi seçenekleri, yüksek kaliteli sağlık hizmetleri ve modern tıbbi altyapısı ile Türkiye hem yerli hem de yabancı hastalar için cazip bir seçenektir. Sağlık turizminin, turizm çeşitleri içinde gelir getirmesi bakımından dikkat çekecek seviyelere ulaşması, tüm ülkelerde bu alana yatırım yapılması yönünde bir eğilim yaratmaktadır. Sağlık turizminin Türkiye ekonomisine olan katkısı giderek artmakta olup, bu alandaki yatırımlar ve iyileştirmeler de sürekli devam etmektedir. Yapılan araştırmaların bibliyometrik analizine bakıldığında, Türkiye'de sağlık turizmi üzerine gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların sayısında son yıllarda belirgin bir artış gözlenmektedir. Bu araştırmalar, genellikle sağlık hizmetlerinin kalitesi, hasta memnuniyeti, ekonomik etkiler ve sağlık turizmi politikaları gibi konulara odaklanmaktadır. Bibliyometrik analizler, bu alandaki akademik literatürün büyümesini ve Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki küresel rekabet gücünü artırma çabalarını ortaya koymaktadır. Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki gelişimi ve bu konudaki araştırmaların artışı, ülkenin sağlık turizmi pazarında güçlü bir konuma sahip olduğunu ve gelecekte de bu alandaki rolünü daha da pekiştireceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey stands out as a significant destination for Health tourısm globally. With its strategic location, affordable treatment options, high-quality healtcare services and modern medical infrstructure, Turkey is an attractice choice for both domestic and international patients. The fact that Health tourısm has reached remarkable levels in terms of generating income among tourism types creates a tendency for all countries to invest in this field. The contribution of health tourism to the Turkish economy is steadily increasing, and investments and improvements in this field are ongoing. Bibliometric analysis of the research conducted shows a notable rise in the number of scientific studies on health tourism in Turkey in recent years. These studies generally focus on the quality of healthcare services, patient satisfaction, economic impacts, and health tourism policies. Bibliometric analyses highlight the growth of academic literature in this field and Turkey's efforts to enhance its global competitiveness in health tourism. In conclusion, the development of Turkey's health tourism sector and the increase in related research indicate that the country holds a strong position in the health tourism market and is poised to further solidify its role in the future. Keywords : Health, Health tourısm, Bibliometric Analysis